Пловдив отстъпи и приема още 100 000 тона от софийския боклук

Пловдив отстъпи и приема още 100 000 тона от софийския боклук

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов е поел ангажимент пред правителството общината да приеме еднократно още 100 000 тона софийски боклук на сметището в Цалапица. Това бе съобщено в понеделник на съвместна пресконференция на Славчо Атанасов и на новоназначения областен управител на Пловдив Иван Тотев, който преди да стане областен, бе избран за депутат от ГЕРБ от Пловдив.

В замяна на това правителството ще плати на община Пловдив около 30 млн. лв. - 14.5 млн. лв. за изграждането на транспортния обект "Модър – Царевец", 4.3 млн. лв. за почистването на поречието на река Марица и около 10 млн. лв. за рекултивацията на сметището в Цалапица, след която капацитетът му ще се повиши.

Атанасов определи сделката като изключително важна за Пловдив, а договореностите са били постигнали след среща със зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева.

Пловдивският кмет обърна позицията си, след като от лятото на миналата година упорито отказваше да приеме столичен боклук на сметището в Цалапица, въпреки че през есента тогавашното правителство предлагаше да даде на общината 39 млн. лв. за довършване на важни за общината инфраструктурни проекти. Блокирани бяха и преговорите за преработка на бали в екозавода в Шишманци, когато заработи.   

250 000 тона е балираният боклук, който София има в момента. В понеделник стана ясно, че освен от Пловдив, този боклук ще бъде поет и от няколко други общини. В противен случай държавата ще трябва да плаща всеки ден глоби от 50 000 евро.

Освен уговорките с държавата, Столичната община ще плати допълнително на Пловдив за всеки тон боклук, който се извозва за сметището в Цалапица, са се разбрали кметът и зам.-екомонистър Манева.

Предстои решението на кмета на Пловдив за приемането на софийския боклук да бъде гласувано и от общинските съветници, но според Атанасов то било сондирано с всички политически сили в съвета и нямало да срещне съпротива. 

Атанасов съобщи още, че до 15-20 дни ще бъде напълно готов за пускане и заводът за преработка на боклук край село Шишманци.

На 24 юли е излязло комплексното разрешително, но до този момент са се изчаквали евентуални обжалвания. На този етап такива не са постъпили, а днес е последният срок да се разбере дали по пощата няма подадени, уточни Атанасов.

Издаването на разрешителното е траело 11 месеца, като самата процедура е била изключително трудна, но оттук нататък вратите на екологичния завод са широко отворени и той ще може да приема отпадъците почти на цялата област.

Капацитетът на завода е 125 000 т годишно, като технологията му е той да поема свеж боклук, подходящ за компостиране. По думите на пловдивския кмет заводът ще заработи до края на септември, най-късно в началото на октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?