Пловдив с архитект назаем за 4 години

Пловдив с архитект назаем за 4 години

Новият главен архитект на Пловдив Димитър Ахрянов ще бъде назначен на поста от 18 ноември. Той ще бъде преместен временно от община Карлово, където работи в момента, в община Пловдив. Срокът за временното му преместване е 4 години, колкото е и един кметски мандат.

Това обясниха от община Пловдив на въпроси на Mediapool на какво основание новият пловдивски кмет Здравко Димитров си назначава главен архитект без конкурс, въпреки че според Закона за устройство на територията за тази позиция се изисква организирането на такъв.

От отговорите на местната администрация става ясно, че в случая ще се използва текст от Закона за държавния служител, който дава възможност чиновник, работещ в една администрация, да бъде временно преместен в друга администрация без провеждане на конкур. За да се случи това, той трябва да отговаря на условията за заемане на длъжността, едногодишният срок за изпитване да е изтекъл и служебното му правоотношение да е безсрочно, поясняват от община Пловдив.

В случая с Ахрянов за трансфера му кметовете на Пловдив и Карлово ще подпишат "споразумение".

И в момента главният архитект на Пловдив е назначен временно, а не с конкурс. Мястото се заема от арх. Юлияна Петрова, която беше определена за временно изпълняващ длъжността от предишния кмет на Пловдив Иван Тотев в началото на 2017 г.

Два конкурса за назначаване на титуляр пък се провалиха, тъй като комисията не хареса никого от явилите си. Димитър Ахрянов участва в първия конкурс през пролетта на 2017 г. Той стигна до финалния кръг, но не беше избран.

По информация на пловдивския сайт "Под тепето" Ахрянов е автор на проекта за изграждането на хотел на мястото на един от тютюневите складове в града. Става въпрос за склада на ул. "Одрин" 8, който беше полусрутен за осъществяването на проекта, а пълното му унищожаване беше спряно след жива верига от гражданите.

Проектът за хотел на мястото на склада е правен от архитектурното бюро "Ер Те Консулт", за което е работил и арх. Ахрянов.

Ахрянов се смята и за близък до пловдивския митрополит Николай. Той е част от епархийския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България