Пловдив се превръща в икономическия тигър на България

Смолян пък е новото образователно "чудо“ на страната, твърдят икономисти

Икономическа зона "Тракия"

Пловдив е областта в България, която отбелязва най-бързо развитие в икономически и социален план в последните години. Това си личи най-вече по увеличаването на заетостта в региона. Очаква се в следващите 1-2 години регионът да "дръпне" още повече. Това е един от основните изводи в ежегодното изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Регионални профили".

Притокът на инвестиции е най-сериозният движещ фактор, от който зависи оживлението на регионите, смята икономистът от ИПИ Десислава Николова. Вероятно именно подобни процеси, особено около успешното развитие на "Тракия икономическа зона", са в основата на оживлението в областта.

"Новоразкритите работни места само в Пловдив са повече от тези в цяла Северна България", добави Явор Алексиев от ИПИ. Според други данни на института Пловдив, наред с Плевен, са областите с най-бързо догонване на средните за страната заплати.

И тази година областите с най-силна икономика са София и Габрово, а техни подгласници са Варна, Стара Загора и Русе, обяви още Николова.

Бум на заетостта в много области

"Характерен за всички области - лидери по икономическо развитие е високият приток на инвестиции, който води до създаване на нови работни места, по-високи доходи и по-добър стандарт на живот. Обратно, в дъното по икономическо развитие, се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали, като общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции. Това, от своя страна, автоматично означава висока безработица и ограничена заетост, ниски доходи и високи нива на бедност", добави Николова.

От изследването на ИПИ личи, че по време на кризата има известно забавяне на процеса по раздалечаване между регионите по показателя благосъстояние. След обръщането на цикъла към нов растеж през 2014 г. и 2015 г. обаче започва нов епизод на раздалечаване.
 
"Все пак, въпреки този процес на "разпръсване” на областите, разликата в благосъстоянието между най-богатата област (столицата) и най-бедната (Сливен) през последните години се колебае около 4.5 пъти. Голямото "отваряне на ножицата” при благосъстоянието между най-богата и най-бедната област е в периода на икономически бум до кризата. Предвид това може да се очаква, че с ускоряването на растежа разликата най-вероятно пак ще започне да расте", посочи още Десислава Николова.

И в регионите все повече се усеща, че икономиката е в подем, твърдят още от ИПИ. Според икономистите за оживлението се съди от данните за заетостта и пазара на труда.

"През третото тримесечие има рекорден ръст на броя на заетите. Много области са достигнали вече рекордна заетост, за разлика от други без позитивни процеси като Видин, Ловеч, Монтана, Враца, Сливен, Кърджали, където има сериозна безработица. Има и общини с над 25% безработица, особено в Северозападна България и в някои смесени и погранични райони", заяви Явор Алексиев. По думите му голям проблеми в подобни населени места е ниската трудова миграция заради лошото трудово посредничество и проблемната инфраструктура, което пречи безработните да намират работа в близки, по-добре развити региони.

По думите на Алексиев 70% от новите работни места са разкрити в четири области – София, София област, Пловдив и Стара Загора.
 
Според ИПИ бързият ръст на заплатите, който средно за страната е към 10% на годишна база, се усеща на много места. Над 50% от високоплатените работни места – със заплата над 1000 лв., обаче са в София. От началото на годината София е единствената област с над средния за страната ръст на възнагражденията, като този процес се очаква да продължи. Видин, Силистра и Кюстендил обаче са примери за области, където заплатите се отдалечават от средната за страната.

Смолян е уникален пример за революция в образованието

Между регионите има и големи разлики в сектор "Образование", сочи още анализът на ИПИ. Икономистите твърдят, че делът на отпадналите се повишава в последните данни, а не намалява. През 2016 и 2017 г. пък делът на слабите оценки на матурите по български език и литература е вторият най-голям откакто се провеждат зрелостни изпити.

За поредна година първенците в сектор "Образование" са областите Смолян, София и Велико Търново, като специално Смолян е рядко положително изключение.

"Смолян е ярък положителен пример за видимо подобряване на училищното образование в рамките само на няколко години. Чрез създаване на образователна общност, целенасочена работа на регионалния инспекторат по образование и директорите, въвличане на родителите, постоянен анализ и индивидуален подход към всеки ученик областта достига рекордни резултати. Така област Смолян заема първото място в категорията "Образование” в тазгодишното издание", посочи Зорница Славова от ИПИ. Тя даде пример, че местният регионален инспекторат е толкова деен, че е предоставил в интернет мобилен телефон за съдействие от страна на всеки от служителите си, дори и на шофьора.

Най-сериозен фактор за отпадането на децата от училище, освен заминаването в чужбина, е семейната среда, категорична е Славова. По думите ѝ не етносът е толкова голяма пречка в това отношение, колкото ниското образование на родителите и нежеланието им да възпитат децата си в идеята, че образованието е ценност.

Държавата трябва да преотстъпи на общините 20% от данък доход

През последните две години се наблюдава устойчиво покачване на местните данъци, отчетоха още от ИПИ. Според икономистите причината е, че въпреки доброто икономическо развитие, почти всички общини срещат сериозни трудности да посрещнат финансовите си нужди.

Затова институтът силно подкрепя предлаганата от години от местната власт идея държавата да преотстъпи на общините 20 на сто от данъка върху доходите на физическите лица. Това изобщо не е толкова трудна за реализиране задача, посочи Петър Ганев от ИПИ. По думите му става дума за 634 млн. лв. (за 2018 г.), които биха отишли допълнително в общините. Това би удвоило собствения им данъчен ресурс, което означава свободни пари за инвестиции.
Според Ганев преотстъпването на данъка трябва да става по прост механизъм – по ЕГН на данъкоплатеца. "Няма лошо в това данъкоплатецът да избира къде да плаща данъка си – там, където е роден, или там, където работи", смята икономистът.

По думите му най-много средства по новия механизъм би получила София – към 75 млн. лв., а също и общини с по-голяма икономическа активност като Пирдоп, Козлодуй и др. "Това е справедливо и не неглижира проблема на изостаналите региони, към които няма пречка да продължи социалната политика на държавата за подпомагане", посочи още Ганев.

Споделяне

Още от Бизнес