Пловдив ще бъде европейска столица на културата през 2019

Пловдив, Античният театър

Международно жури избра Пловдив за европейски град на културата през 2019 г. Събитието стана в София в Министерството на културата, където журито трябваше да определи окончателно българския град столица на културата между четирите кандидата - София и Югозападен регион, Варна, Велико Търново и Пловдив.

Спечелилият получава и парична награда от Европейската комисия от 1.5 млн. евро, която се дава през 2019 г. в подкрепа на планираната културна програма тогава.

Инициативата Европейска столица на културата се организира от Европейската комисия от 1985 година насам, като целта ѝ е да се даде тласък на културния обмен вътре в европейската общност. Всяка година два града от две страни членки стават европейски столици на културата, като за 2019 г. градовете ще са от България и Италия. Изборът на италианския град предстои да се извърши през октомври.

В продължение на седем дни журито от седем европейски и шест български експерти обикаляше четирите града кандидати, за да прецени кой е най-достойният да бъде културна столица на континента.

На церемонията при обявяването на града победител присъства министърът на културата Мартин Иванов, кметовете на три от номинираните градове - на Варна, Пловдив и Велико Търново и зам.-кметът по културата на столицата.

Решението на журито обяви председателят му англичанинът Стив Грийн. "Имахме четири силни и различни предложения от четири различни града", каза той. Темите, избрали трите града, бяха "Споделяне" (София), "Заедно" (Пловдив), "Пристанище на вдъхновението" (Варна) и "Творене на щастие" (Велико Търново).

И четирите български градове са работили в тясно сътрудничество с шестте, избрани на втория етап в Италия, каза Грийн и завърши с призива: "Поддържайте движещата сила в градовете си".

Титлата се присъжда на града, подготвил най-добра програма, за да привлече собствените си граждани, туристите, както и множество международни партньорства, които да го поставят на европейската културна карта.

По повод на избора европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу отправи поздрав до Пловдив.

"Конкурсът беше тежък с 8 първоначални кандидати, от които бяха подбрани 4 финалиста. Убедена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Убедена съм, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значителни дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните европейски столици на културата", се казва в поздрава ѝ.

А кметът на Пловдив Иван Тотев каза: “Горди сме, че именно Пловдив беше удостоен с най-престижната титла в областта на културата. Успехът дължим както на екипа на "Фондация 2019“, така и на съвместната работа между общински служители, културни дейци и оператори, които повярваха в каузата и най-вече на гражданите на Пловдив, които застанаха ЗАЕДНО зад кандидатурата на града. Готови сме да поемем отговорността да бъдем културна столица на Европа и да представим достойно България пред Европа и света през 2019 г.“.

Планираният бюджет на Пловдив за културна инфраструктура е над 14.5 млн. евро, за съдържание - над 22 млн. евро, от които 3.5 млн. евро са частен капитал.

В Италия победителят между Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена ще стане известен през октомври.

След като журито обяви номинацията си за български град столица на културата през 2019 г., предложението им ще постъпи в европейските институции, където трябва да бъде официализирано с решение на министрите на културата на редовното заседание на Съвета на ЕС през месец май догодина.

Досега не се е случвало те да не са приели избора на експертното жури, дори след претенции от страна другите кандидати.

Европейските столици на културата през тази година са Юмеа (Швеция) и Рига (Латвия), през 2015 г. ще бъдат Монс (Белгия) и Пилзен (Чехия). Вроцлав (Полша) и Доностия Сан Себастиан (Испания) са през 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) през 2017 г. и Ла Валета (Малта) и Льоварден (Нидерландия) през 2018 г.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?