Пловдив ще даде картината за разпространението на Covid-19 у нас

До месец ще приключи първото представително епидемиологично проучване в страната

Пловдив ще даде картината за разпространението на Covid-19 у нас

В рамките на един месец до средата на юни трябва да приключи първото представителното проучване за Covid-19 у нас, което ще се проведе в Пловдив. Градът е избран, тъй като има средно ниво на разпространение на заболяването.

С 59 потвърдени случая Пловдив е шестият най-засегнат от коронавируса град в страната след София (841), Плевен (187), Видин (152), Кюстендил (81)и Ямбол (70). С близък брой случаи до тези в Пловдив са още Благоевград, Сливен, Пазарджик и Бургас.

Проучването трябва да даде представителни за страната резултати за разпространението на коронавируса у нас, за реалния брой срещнали се с него, както и къде е мястото на България на картата на Европа по отношение на заразата. Такова проучване се прави за първи път и е по-различно от масовото тестване, правено досега сред отделни групи от обществото или населени места, каквито бяха проучванията в Банско, двата ромски квартала в София “Филиповци“ и “Факултета“, сред служителите на МВР, шофьорите на градския транспорт и др.

Проучването ще се проведе по метода ELISA, който едиственият международно признат метод за представително изследване на процента заразени в дадено населено място.

Проучването ще започне следващата седмица, когато немска фирма ще достави в Пловдив първите количества серологични тестове. Ще бъдат тествани 1000 пълнолетни пловдивчани, подбрани на случаен принцип от специален софтуер. Идеята е да бъдат обхванати равномерно и шестте района на града, като участието е на доброволен принцип.

Кръвните проби ще се взимат в диагностично-конслтативния център към университетската болница "Свети Георги" и само в кв. "Столипиново" пробите ще се вземат на място от мобилен екип на РЗИ. Участниците в проучването ще бъдат информирани с писма, а там където е необходимо ще бъдат посетени и в домовете си.

Главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, който оглавява работната група по проучването, обясни, че то ще обхване над 500 адреса. Затова ще се включат и доброволци - студенти по медицина.

На хора, които дадат положителни резултати за вируса на серологичните тестове, ще се прави и PCR изследване.  

Споделяне

Още от Коронавирус