Пловдив ще се сдобие с нова електрическа подстанция за 11.6 млн. лв.

Новото съоръжение трябва да заработи през 2020 г., сн. ЕВН

В Пловдив започна изграждането на едно от най-модерните енергийни съоръжения в България – електрическа подстанция "Евмолпия“. В проекта ще бъдат вложени 11.6 млн. лв. от "Електроразпределение Юг“ (ЕР Юг), което е част от групата на "EВН България". 

Символичната първа копка на съоръжението беше дадена в четвъртък от Робърт Дик, регионален мениджър на ЕВН за България, Карл Денк, председател на Съвета на директорите на ЕР Юг,  енергийния министър Теменужка Петкова, пловдивския кмет Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров, както и австрийската посланичка у нас Андреа Вике.

"Инвестицията в подстанцията е само част от планираните за следващите няколко години инвестиции, които възлизат на 40 млн. лв. Те включват освен подстанция "Евмолпия“, също и нов диспечерски център, нови котли в "ЕВН Топлофикация" и сгради. За EВН е важно като дългосрочен инвеститор да може да подсигури енергийното, а оттам и икономическото развитие на Пловдив и на останалите области, които обслужва“, посочи Робърт Дик.

Енергийният министър коментира, че строежът на подстанцията ще даде тласък на инвестициите в Пловдив и региона. Всеки лев, инвестиран в инфраструктура, е инвестиция в сигурност, каза Петкова и поздрави компанията за избора на високотехнологичното съоръжение, което ще се управлява дистанционно и по този начин рискът от инциденти ще бъде сведен до минимум.

В новия проект инвестициите на ЕВН в Югоизточна България вече надхвърлят 1.6 млрд. лв. 

Първоначално инсталираната мощност на новата подстанция е 50 мегаволтампера (MVA) с възможност да достигне 100 MVA. Тя ще бъде изцяло от закрит тип като присъединяването към мрежата ще бъде с подземна кабелна линия, без въздушни линии или стълбове, водещи към нея. Сградата ще е едноетажна с монолитна стоманобетонова конструкция и шумоизолация. Управлението, постоянният контрол и мониторинг на подстанцията ще бъде директно от страна на диспечерския център на ЕВН чрез телемеханика подобно на подстанция "Царацово“, посочиха от компанията. 
 
Подстанцията, носеща едно от древните имена на Пловдив, трябва да заработи през 2020 г. и ще обслужва централната и източна част на града, където през последните години се увеличи изграждането на нови обекти, пораждащи необходимост от осигуряване на допълнителен капацитет на мрежата, допълват от ЕВН.

Посланик Вике коментира, че Австрия отчита  позитивните промени в инвестиционния климат в страната. "Това е първият месец от моя мандат като посланик, а вече участвам във втора церемония за започване на австрийска инвестиция в България“, каза тя.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?