Пловдив въведе лимит от 100 души в хипермаркетите заради Covid-19

Местните власти засилват контрола над мерките на фона на нарастващ брой болни и починали

Пловдив въведе лимит от 100 души в хипермаркетите заради Covid-19

Пловдив въвежда по-строги противоепидемични мерки и засилва контрола по спазването на действащите. Това е третата област след Търговище и Благоевград, която затяга мерките срещу разпространението на коронавируса заради повишената заболеваемост. За големите търговски вериги в област Пловдив се въвежда ограничение от до 100 клиента на обект едновременно и 2 метра дистанция между чакащите, реши областният щаб срещу заразата. Освен това започват масови проверки в градския транспорт, магазините и други закрити обществени места за носенето на маски. Областният управител Дани Каназирева коментира, че контролът е важен, за да се запазят здравната система и икономиката.

"Ние сме 18 общини, а извън Пловдив имаме само две болници - в Асеновград и Карлово. От всички останали общини идват в Пловдив. Не можем да запълним всички отделения само с Covid-пациенти", каза тя.

В университетската болница "Свети Георги" в Пловдив вече няма свободни места за лечение на коронавирус. В други лечебни заведения има общо 98 свободни легла – 70 за средно тежките случаи и 28 за интензивно лечение.

Проверки за носене на маски ще се правят не само в градския транспорт, но и във влаковете, основно по направлението Пловдив - Асеновград.

Препоръката да не се пътува до Благоевград и Банско остава

Здравният миинстър Костадин Ангелов посети в понеделник една от двете най-засегнати области – Благоевград, за да обсъди с местните власти организацията в местните болници. Ангелов обяви, че остава препоръката да не се пътува до Благоевград и Банско.

По думите му областта разполага с достатъчен капацитет за лечение на пациенти с коронавирус: "Леглата са достатъчно, в момента са заети 49 легла. Има готовност за разкритие на до 66 и при необходимост могат да бъдат разкрити още 28 легла. Това считаме, че ще обезпечи нуждите на населението в тази област".

Глобени в мола

Засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки отчетоха и от столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). От миналия понеделник, 12 октомври досега, са били извършени 254 проверки за спазване на противоепидемичните мерки на закрити обществени места, в т. ч. спортни обекти, фитнес зали, големи търговски центрове (молове), плувни басейни, детски и учебни заведения, административни сгради, офис сгради, обекти за търговия и производство на храни (ресторанти, кафенета и др.) и нощни заведения. 

За констатирани нарушения са съставени общо 70 акта. От тях 60 са на посетители или работещи в молове и 6 - в нощни заведения, дискотеки.

Фандъкова засили проверките  

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе заседание на софийския оперативен щаб срещу коронавируса и разпореди засилване на проверките за спазване на противоепидемичните мерки на обществени места.

Служители на Столичен инспекторат, заедно с районите полицейски управления проверяват за носенето на маски, спазване на дистанция и извършване на дезинфекция в магазини. 

Само за събота и неделя екипите са проверили 643 търговски обекта, на част от които са дадени предписания за недопускане струпването на хора в магазините и влизането на клиенти без предпазни средства. 

Екипите на общинска полиция съвместно с Центъра за градска мобилност продължават проверки в наземния градски транспорт и метрото.По настояване на кмета на София СДВР увеличават екипите, които ще съдействат за извършването на проверки в градския транспорт. 

През последната седмица в градския транспорт за неносене на маски са съставени 55 акта по Закона за здравето, 9 предупредителни протокола и 1 полицейско разпореждане.

Нови 18 починали за денонощие

През последното денонощие в страната бяха регистрирани нови 395 случая на коронавирус за последното денонощие, като делът на положителните проби е 25% от всички направени 1581 теста.

Обичайно в неделния ден повечето лаборатории не работят и се изследват приоритетно хора, с по-голяма вероятност да са заразени. Още 18 души са починали за последните 24 часа, с което общо смъртните случаи стават 986. 

Броят на активните в момента случаи достигна 11 574 души. Излекуваните са 16 943. 

В болница се лекуват вече 1500 души – с около 300 души повече спрямо началото на миналата седмица. Хората в тежко състояние в интензивни отделения са 74. 

Най-много са новорегистрираните случаи в София – 145, Сливен – 84, Търговище-23, Благоевград – 17, Габроло – 19, Шумен – 14, Пловдив – 11, Монтана – 10. 

За последното денонощие са регистрирани още 19 инфектирани медици, с което общият брой на заразения медицински персонал от началото на епидемията достигна 1551 души.

Огнището в дома "Качулка" се разраства 

Продължава да се разраства едно от големите огнища в страната – в сливенския социален дом "Качулка". За последното денонощие в Дома за мъже и жени с умствена изостаналост бяха отчетени 84 положителни проби, които са били събирани няколко дни. С това заразените домуващи стават 135 от общо 200 обитатели на дома. Състоянието на новооткритите е добро, каза пред журналисти кметът на Сливен Стефан Радев. Очакват се резултати от още 20 проби. Регистриран е един смъртен случай на жена над 70 години с множество заболявания.

В началото на епидемичния взрив в социалното заведение с PCR-тестове бе изследван целият персонал от 113 души, като от тях холожителни проби са дали 23 медицински сестри и санитари и още 20 служители.

Лечението на инфектирания персонал се провежда под домашна карантина. Потребителите се лекуват на място, под наблюдението на общопрактикуващия им лекар.

Изолирани са домуващите, които са с отрицателни резултати. На среща с общопрактикуващия лекар в "Качулка" в инспекцията е бил уточнен алгоритъмът за лечение на заболелите потребители. На 20 октомври екип от ВМА ще бъде в институцията, за да направи клинична оценка на състоянието им. По думите на кмета, болногледачите и хигиенистите са в пълен състав, но са необходими три медицински сестри.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?