Пловдив вече е "Европейска столица на културата"

Кметът Иван Тотев обеща централният площад да е готов до 2 месеца и отхвърли критиките, че градът посреща домакинството неподготвен

Сн. "Под тепето"

От днес Пловдив официално поема домакинството като европейска столица на културата. Очаква се хиляди гости да посетят града в следващите дни, а общо 360 са събитията в културната програма през годината. Откриването е в събота вечерта и за специално за него беше построена 30-метрова кула. Градът обаче поема домакинството неподготвен, тъй като емблематични проекти от програмата за домакинството са незавършени. Централният площат в града е в ремонт, в разруха тъне и емблематичното кино “Космос“.

Хубаво е и до два месеца ще е готово

В събота кметът на Пловдив Иван Тотев обеща, че до 2 месеца площад “Централен” в Пловдив ще бъде готов, увери, че градът е готов за Европейска столица на културата и с нетърпение очаква днешния празник и официалното откриване.

"Започнахме площада през 2012 г., но никой не е предполагал, че това е толкова сложен проект и 5-6 г. не може да бъде завършен", призна Тотев пред бТВ.

“Отдолу имаме римски форум на 2000 години, 5 археологически сезона. Това е площад, свързан с римския площад на Пловдив, и не може просто да смениш едни плочки. Положихме огромни усилия, помъчихме се, но до 2 месеца всичко ще е наред”, посочи кметът.

Кандидатурата на Пловдив се правеше от ентусиасти, хора, изключително независими от общината, имаха много мечти и идеали. Те включиха проекти, които не бяха обследвани за това, какво е фактологичното състояние на конкретните обекти”, призна още той.

Незавършените проекти не били ключови

Тотев отговори и на упреците, че проектите е трябвало да бъдат предварително проверени, преди да се кандидатства с тях. “Ако културна столица е инфраструктурен проект, може би трябваше, но това е културен проект. Тези 4 обекта са пренебрежимо малко за това, което ще се случи в Пловдив. Най-важният проект са хората и събитията, които ще се случат, имиджът на Пловдив”, отбеляза пловдивският кмет.

Когато видите багер на площад “Централен”, това означава, че преди това 8-10 г. някой е работил по това – граници на територията, съгласуване с Националния институт по паметниците. Разкопаването е финалният етап, това вече е свършената работа”, изтъкна Тотев.

“Фактът, че включихме кино “Космос” в програмата, е огромно и тежко политическо решение. Община Пловдив искаше преди 7 г. да го разруши и да направи многоетажен паркинг. Фактът, че сме го включили, означава, че сме му дали живот”, заяви още той.

По думите му тези проекти не са ключови, а в периферията на културната столица, по тях се работи и ще бъдат готови.

Тотев е довелен от подкрепата на правителството, но не и от министъра на културата

Полученият от държавата бюджет за инфраструктура е 10 млн. евро, всичко друго се финансира от община Пловдив и спонсори, уточни още Тотев.

Само за площад "Централен" имаме 7 милиона от държавата и още почти 10 милиона от община Пловдив, за кино „Космос” – 2 милиона от държавата и отделно 3 милиона от общината, посочи той.

Ние сме над средното ниво и ще бъдем много успешна европейска столица на културата, убеден е Тотев. Тази вечер на откриването той очаква хиляди хора.

Кметът на Пловдив изтъкна също, че чувства достатъчно подкрепа от правителството, но от Министерството на културата – “би се замислил”.

Все пак Тотев каза, че очаква довечера да се появи и министъра на културата Боил Банов. На въпрос какво би му казал, Тотев отговори : “Добре дошъл“.

Международен отзвук

Същевременно към събитието вече има световен журналистически интерес и в Пловдив са изпратили свои кореспонденти световни медии като CNN, New York Times, National Geographic. В посветен на домакинството на Пловдив материал сп. The Economist отбелязва продължаващия ремонт на централния площад и допълва, че за съжаление празничната церемония ще е на едно от най-малко живописните места в града.

“С церемонията по откриването днес вторият по големина град в България празнува превръщането си в Европейска столица на културата тази година (заедно с Матера в Италия). Културната история на Пловдив датира от повече от две хилядолетия. Централната ѝ пешеходна зона, най-дългата в Европа, се вие между останки от византийски мозайки, римски стадион, османска джамия, стари църкви и богато украсени къщи, построени от заможните търговци на града през 19 век. На хълм с изглед към града се намира един от най-добре запазените римски амфитеатри, който сега се използва за опера и други представления, отбелязва изданието.

“Подобренията за тазгодишното домакинство включват възстановяване на занаятчийски квартал с хипстърски кафенета и арт галерии, където някога са се намирали дюкяните на шивачи, бижутери и ковачи. Но реконструкцията на главния градски площад, който прилича на още една археологическа разкопка, изостава от графика. Вместо там, голямата церемония днес, за съжаление, ще се състои на платформа, издигната в средата на едно от най-малко живописните места в Пловдив: централен булевард“, допълва изданието. 

New York Times включи града в класацията си "52 места, които да посетите през 2019 г.”. В материала  градът под тепетата е описан като "европейски скъпоценен камък, готов да заблести”.

"Ние сме всички цветове"

Официалното откриване на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 е тази вечер със спектакъла "Ние сме всички цветове". То ще се излъчва на живо от 19 ч. по БНТ1 и БНТ4.

Грандиозният спектакъл ще бъде открит от Теодосий Спасов, който ще изпълни авторско произведение, създадено специално за случая.

На сцената ще бъдат и народната певица Валя Балканска, гайдарят Петър Янев, фолклорният ансамбъл "Тракия", хористи от всички пловдивски хорове, ученици от спортното училище "Васил Левски" и Национална гимназия за сценични и визуални изкуства, както и над 200 кукери от региона. Празникът ще завърши със светлинно шоу.

Като част от събитията за деня ще бъде откриването на уникална изложба, посветена на 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Музиканти от италианския град Матера, който е Европейска столица на културата за 2019 година заедно с Пловдив, ще внесат оживление и пъстрота с богатия и плътен звук на духовите инструменти.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?