Пловдив взе 30 млн. лв. заем за ремонт на булеварди

Пловдив ще инвестира 30 млн. лв. в ремонт на основни пътни булеварди. Кметът на града Иван Тотев и Жан Патрик Марке от Европейската банка за възстановяване и развитие подписаха споразумението за отпускане на заем за това.

Договореният кредит е в размер на 14.5 млн. евро, с тригодишен гратисен период. Заемът ще се изплаща 13 години, като лихвата е 2.65%. Усвояването на сумата трябва да стане за три години, а изплащането му в следващите десет.

Кредитът е предназначен целево за цялостна реконструкция на "Коматевско шосе" и булевардите "Руски" и "6-ти септември". Съществена част от кредита е предназначена за изграждането на новия бул. "Северен", който ще свърже моста на Адата с Брезовско и Карловско шосе.

"Договорът е признак на убеденост, че банката вярва в административния капацитет и разчита на рационалното управление на община Пловдив", заяви представителят на ЕБВР Жан Патрик Марке.

Институцията ще следи много внимателно как се разходват парите, които няма да се превеждат накуп, а чрез определени траншове, след представяне на окончателни договори за изпълнение на различните етапи, добави другият неин представител Илия Кардашлиев.

ЕБВР ще бъде гарант и арбитър по евентуални спорове при възлагането на поръчките за изпълнение.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?