Пловдивска фирма купи "Нова Плама" за 44.44 млн. лв.

Пловдивска фирма купи "Нова Плама" за 44.44 млн. лв.

Плевенската петролна рафинерия "Нова Плама" бе продадена в понеделник на пловдивската фирма "Хай Уей Логистик център" за 44.44 млн. лв. Така третият търг за нефтопреработвателната мощност успя, след като предишните процедури се провалиха заради липсата на кандидат купувачи. .

За участие в тайното наддаване се яви само единият от двамата претенденти, внесли до петък банкови депозити от по 4.224 млн. лв. "Хай Уей Логистик център" даде с 2.2 млн. лв. повече от началната тръжна цена и придоби освен производствената площадка и 3 321 декара терен, инфраструктура, сгради, съоръжения, машини, транспортни средства, стопански инвентар, материали, ремонтен парк, железопътна гара, пожарни автомобили и линейки.

Според обявените условия на продажбата, новият собственик не поема дълга на "Нова Плама", надхвърлящ  300 милиона лева, както и няма ангажимент за запазване на производството.

Представителят на новия собственик Ивайло Иванов обаче заяви, че купувачът, който е създаден специално за участие в търга за рафинерията, има намерение да възстанови работата ѝ като нефтопреработвателна мощност и няма да я реже за скрап.

Според фирмените регистри собственик на "Хай Уей Логистик център" е Ангел Стефанов, чието име се среща като съдружник във фирмите "Хай енерджи", "Рола" и "Би Ейч енд Виа Пропъртис", където участва и Денис Бареков. Стефанов е участвал и в управата на "Мултигруп".

Предстои назначаване на експертизи от специалисти, които да преценят в какво състояние е техниката, колко работници ще бъдат необходими и какво е нужно още, за да бъде пусната рафинерията, каза Иванов.

Идеята на фирмата купувач е дружеството да достигне производството от най-добрите си години.

Новият собственик бил част от консорциум, който има различна дейност и офиси в Москва, Шанхай, Вашингтон и други градове.

Споделяне

Още от Бизнес