Пловдивската болница е получила субсидия от МЗ да си плати тока

Пловдивската болница е получила субсидия от МЗ да си плати тока

Бившата окръжна болница в Пловдив, която бе е заплашена да остане без ток от понеделник заради неплатени сметки, е получила субсидия от здравното министерство и ще се разплати с доставчика си. Министерството на здравеопазването е изплатило на УМБАЛ-Пловдив АД изравнителна субсидия за вече извършена дейност за април и  май 2018 г. и авансова субсидия за спешна помощ за юни 2018 г. по Методиката за субсидиране на лечебните заведения през 2018 г.

По информация на Ръководството на болницата е постигната договореност с фирмата търговец на електроенергия лечебното заведение да преведе част от дължимата сума след получаване на субсидията от Министерството на здравеопазването. Остатъкът от задължението на лечебното заведение ще бъде изплатен в края на месец юли – след като болницата получи средства от НЗОК по договор за извършените дейности.

По-рано от "Електроразпределение Юг“, собственост на ЕВН, съобщиха, че на 27 юни 2018 г. са получили официална заявка от компания-търговец на електроенергия за преустановяване на електрозахранването към УМБАЛ Пловдив на 09 юли 2018 г.

Като причина са посочени неизплатени задължения за консумирано електричество на болницата към доставчика на електроенергия. Търговецът е декларирал, че неговият клиент УМБАЛ Пловдив е уведомен на 26 юни 2018 г. за датата на преустановяването на захранването.

Предвид обществената значимост на УМБАЛ Пловдив "Електроразпределение Юг“ уточнява, че болничният комплекс получава енергията си от търговец на свободния пазар. УМБАЛ Пловдив заплаща към "Електроразпределение Юг“ единствено цени за ползване на мрежовите услуги на дружеството , които се регулират от КЕВР и не подлежат на пряко договаряне, посочват от там.

"Електроразпределение Юг“ като мрежови оператор е задължен съгласно Закона за енергетиката да спази процедурата и да изпълни заявката, постъпила от доставчика на електроенергия. Ролята на "Електроразпределение Юг“ в подобни случаи е ясно регламентирана от Закона за енергетиката в нормативно установените ангажименти на мрежовите оператори на свободния пазар, отбелязват още от дружеството, като допълват, че в тази връзка "Електроразпределение Юг“ няма отношение към въпросите, касаещи търговските взаимоотношения между УМБАЛ Пловдив и избрания от болницата доставчик на електроенергия - относно размер на дълга за консумирана електроенергия, срокове и начини на плащане, договорена цена на енергията и т.н.

Споделяне

Още от България