Пловдивската епархия оглавена от най-младия митрополит

Най-младият митрополит на Българската православна църква – роден през 1969 г ., оглави Пловдивската епархия. Знеполският епископ Николай, който бе викарий на патриарх Максим, е бил избран с гласуване от архиереите на Българската православна църква след литургия в централния синодален параклис "Св. Цар Борис", съобщиха от Светия Синод в неделя.

Другият претендент за високия сан бе Деволският епископ Теодосий.

Двамата епископи получиха най-много гласове на 4 февруари на първия тур за избор на владика на Пловдивската епархия.

Сега епископ Николай е събрал 13 гласа от пуснатите от патриарха и митрополитите 14 гласове. Вотът на Плевенския митрополит Игнатий е бил обявен за невалиден, защото е бил предаден без подпис.

В гласуването в София са участвали патриарх Максим и 12-те митрополити от страната. Включени са били и гласовете на Западноевропейския митрополит Симеон и на Американския и Австралийски митрополит Йосиф, обясниха от Светия синод.

Знеполският епископ Николай е завършил гимназия в София и  едногодишен паралелен курс в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". След дипломирането си в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" продължава обучението си в Московската духовна академия, където получава научната степен "кандидат на богословските науки".

Митрополит е висша административна длъжност в Българската православна църква и той задължително трябва да бъде епископ - най-висшата духовно-йерархична степен. Кандидатите са от бялото духовенство, имат обет за девство и не трябва да се женят.

Пловдивската епархия е най-голямата от всички 13 български епархии. Тя се състои от 9 духовни околии - Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Хасково, Карлово, Панагюрище, Пещера, Смолян и Ивайловград.

Споделяне

Още от България