Пловдивската митрополия взе апетитен имот в Стария град

Сделката за част от Гръцкото училище е за 750 000 лева, останалото дарил Георги Гергов

Новата придобивка на Пловдивската митрополия. Сн. Под тепето

Пловдивската митрополия, управлявана от митрополит Николай, е придобила един от аткрактивните имоти в Стария град на Пловдив. Църквата вече е собственик на т. нар. Гръцко училище на склона на Джамбаз тепе.

По-голямата част от имота е купена от частни собственици, а официално обявената цена на сделката е 750 000 лева. Другата част е дарена на митрополията от "Международен панаир - Пловдив", която се контролира от социалиста и бизнесмен Георги Гергов.

За новата придобивка на епархията, управлява от Николай Пловдивски, съобщи сайтът podtepeto.com. Проверка на Mediapool в имотния регистър показа, че в края на март тази година "Международен панаир - Пловдив" е дарил своите два етажа в недостроената сграда в Стария град на митрополитския храм "Св. Марина". Двата етажа са с площ 510 кв. метра и са предназначени за ресторант. Материалният интерес от тази сделка е 574 551 лева.

През април и частните съсобственици на имота прехвърлят своята собственост на църквата "Св. Марина". Става въпрос за 402.5 кв. метра от сградата и 1029 кв. метра земя, част от които са дворът на Гръцкото училище. Според официалната информация в търговския регистър материалният интерес по тази сделка е 750 000 лева, платени от църквата.

Зданието и дворът му се продаваха от агенция за недвижими имоти на цена от 1.5 млн. евро.

Църквата е получила и друго дарение от фирма, контролирана от Гергов. Става въпрос за "Стария Пловдив" АД, което е прехвърлило имот от 259 кв. м на "Св. Марина", а имотният интерес от сделката е 13 484 лева.

Имотът, който вече е собственост на Пловдивската митрополия, се разчиства от боклуците, тъй като дълги години беше запустял, пише podtepeto.com. Според изданието митрополит Николай щял да премести част от администрацията на митрополията в къщата и е възможно да живее в нея. В двора пък можело да се построи нова църква.

За всякакви дейности по сградата обаче е нужно разрешение от Националния институт за недвижимото културно наследство, а според пловдивския сайт документи там не са подавани.

Сградата на Гръцкото училище е строена през 1780 г. и е първата, направена специално за училище. То е затворено в началото на ХХ век, а след това става Столарско училище. Сегашната постройка е изцяло наново изградена.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?