Пловдивската община разчисти с багери незаконни търговски обекти в Столипиново

Багери разчистиха съборени незаконни постройки в Столипинова, сн. БГНЕС

Багери и фадроми влязоха в петък в ромския квартал Столипиново в Пловдив, за да разчистят близо 70 незаконни търговски постройки. Покрай акция се създаде напрежение, защото част жителите на Столипиново се разбунтуваха и казаха, че ще спрат машините. От жандармерията обявиха готовност да помогнат на общината, но в крайна сметка не се наложи намесата на специализираните полицейски части.

След влизането на техниката в квартала се оказа, че значителна част от незаконните постройки вече са съборени от собствениците. Поради това служителите на общината започнаха единствено да разчистват строителните отпадъци.

Преди началото на акцията кметът на район "Източен" Петър Петров заяви, че няма да бъдат премахвани постройки, в които живеят хора, а само павилиони, гаражи, навеси, които нямат разрешително за строеж. На хората обаче ще бъде отредено друго място, където да могат да разположат павилионите си, уверява кметът.

Наемът на месец ще бъде 100 лева за 10 кв. м търговска площ. В новите търговски обекти ще бъдат прекарани напълно легално ток и вода, за разлика от сегашните постройки.

Акцията по разчистването ще продължи и в понеделник. Тя ще излезе на общината около 20 000 лева.

Споделяне

Още от България