Пловдивската прокуратура разследва източването на ДДС

Окръжната прокуратура в Пловдив е образувала досъдебно производство срещу пловдивски служители на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (ТД НАП), съобщи в четвъртък окръжният прокурор Андрей Атанасов.

Повдигнато обвинение на този етап няма, добави Атанасов. Прокурорите са сезирани от ДАНС за злоупотреби с ДДС. Той обясни, че няма подаден сигнал срещу шефа на ТД НАП Георги Търновалийски, който е бивш счетоводител на фирма на бизнесмена Георги Гергов, мажоритарен собственик на Пловдивския панаир и член на Националния съвет на БСП. Гергов бе посочен в списъка, изпратен в Брюксел, в който фигурират имената на едри бизнесмени, за които се твърди, че са източили общо около 600 милиона лева ДДС.

"Никой не ни е подавал сигнал за Търновалийски и нямаме преписка срещу него", допълни прокурор Атанасов.

Миналата седмица от държавното обвинение съобщиха, че се проверява източване на ДДС в данъчните служби в цялата страна. В началото на месеца Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за престъпление по служба срещу виновни длъжностни лица от НАП. В полезрението на обвинителите освен бившата шефка на НАП Мария Мургина са и други служители на високо равнище в приходната администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от България