Пловдивската Шекер махала започна да си плаща тока

Пловдивската Шекер махала започна да си плаща тока

След приключилата през юни реконструкция на електроснабдителната мрежа в пловдивската ромска Шекер махала, 80 на сто жителите са платили сметката си за ток за същия месец и са се възползвали от възможността даразслочат дълговете си за стари периоди. Това съобщиха в петък от компанията EVN, която управлява електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора.

Австрийците вложиха 300 000 лв. в ремонта на мрежа, трафопостове и подмяна на 900 електромера и над 100 табла в ромския квартал, за да се спрат кражбите на електроенергия и в същото време да не се спира токът на коректните платци, които до началото на лятото бяха на режим както и потребителите, които не си плащаха. Инвестиционната програма бе и в резултат на това, че мерките на компанията по качването на електромерите по стълбовете, за да нямат достъп до тях ромите, предприемани преди това, бяха определени като дискриминационни от Комисията за защита от дискриминацията. 

Вече електромерите в Шекер махала са на достъпна височина и всеки може да си следи показанията, като в същото време мрежата е реконструирана така, че да не е възможно директно да се включва потребителят към нея. Уредите се засичат дистанционно. Проблемът с незаконните постройки, на които не може да се сложат легални електромери от енергото, е решен със свързването им към измервателния уред на законна сграда като живеещите вече се разбират как да си делят сметките. За да няма разправии, някои от незаконните къщи са си монтирали свои електромери, за да могат да следят консумацията си и да оправят после общите сметки по-лесно.

Така изненадващо 80 на сто от ромите в Шекер махала си платили юнската сметка, като са сключили и индивидуални споразумения за погасяване на старите дългове, съгласно които месечните им сметки се повишават с 10 процента, за да може дългосрочно да си изплатят борчовете.

EVN придоби 67 на сто от двете електроразпределителни дружества в началото на 2005  г. с наследен дълг от 12.1 млн. лв., който сега се опитва постепенно да събере.

За целта компанията инвестира над 3 млн. лв. и друг пловдивски квартал с ромско население – "Столипиново". Очаква се до началото на зимния сезон да бъдат реконструирани 187 км мрежа и 17 трафопоста, както и да се подменят около 5 500 съществуващи електромера и 700 табла.

От дружеството обаче посочват, че връзването на много къщи към един законен електромер може да създаде проблеми с натрупване на огромни сметки, които заради високата безработица и социалния статус на населението, да не бъдат погасявани. При неплащане на фактурата ще се спира токът дистанционно, предупреждават от EVN.

Дружеството посочва, че при предоставянето на услуги се ръководи от едни и същи принципи спрямо всички свои клиенти.

Споделяне

Още от България