Пловдивски архитекти отново скочиха срещу сделката за Античния форум

Пловдивски архитекти отново скочиха срещу сделката за Античния форум

Пловдивският клон на Съюза на архитектите в България призова общинската власт да отмени продажбата на Форумния комплекс в града. Сделката бе обявена за незаконна от Пловдивския окръжен съд, но в края на октомври м.г. Апелативният съд я призна за легитимна.

Римския форум е продаден от Община Пловдив на софийската фирма "Младост Алфа" през септември 2003 г., по време на кметския мандат на д-р Иван Чомаков. За същия терен обаче има издаден акт за публична държавна собственост година преди продажбата, в който имотът е описан като археологически паметник на културата с категория от национално значение. Държавните имоти са ангажимент на регионалното министерство, което през 2005 г. си потърси правата върху мястото.

На този терен се намират археологическите разкопки на прочутия форум на античния Филипопол, който е най-големият проучен у нас форумен комплекс.

Въпреки археологическата стойност на терена, общината го продава за строителството на 6 етажна сграда с подземни гаражи на две нива.

Инвеститорът плаща скромната сума от 1 240 200 лв. за “празното дворно място” и се ангажира да съхрани във фоайето на сградата част от римските разкопки. За разкопки и консервиране на паметниците софийската фирма се ангажира да отдели още 1 млн. лв.

В момента останките на 20-вековния античен комплекс са зарити под тонове пясък в дупката между хотел “Тримонциум”, Централната поща и бул. “Цар Борис III Обединител”.

Гилдията настоява за анулиране на скандалната сделка и промяна на подробния устройствен план, за да се премахне възможността за застрояването на националния паметник на културата.

Докато тече съдебната одисея на един от най-значимите археологически паметници, софийската фирма “Младост Алфа” е продала терена на три пловдивски фирми – “Сиенит Инвест” ООД, занимаваща се със строителство, “Полет 2000” и “Нов Форум”.

Фирмите са на предприемачите Христо Чиплаков, Валентин Кънчев и Пламен Панчев.

В пловдивската организация на САБ, чийто председател е арх. Илко Николов, са изумени и до днес не могат да се примирят с решението на Апелативния съд от 2008 г., с което на практика се бетонира продажбата на форума, пише в днешния си брой пловдивският вестник "Марица".

Апелативните магистрати са отхвърлили претенцията на МРРБ за това, че земята заедно с античните разкопки е държавна собственост, и са потвърдили правото на общината да се разпорежда с форумния комплекс.

Решението на Апелативния съд е обжалвано от Министерството за регионалното развитие пред Върховния касационен съд. Делото е изпратено във ВКС на 4 март. Върховният съд може да го върне за преразглеждане в Пловдив или да се произнесе. Засега заседание не е насрочено.

Архитектите искат от местната власт отмяна на сделката, независимо каква ще бъде позицията на върховните магистрати.

Форумът може да бъде разкрит и експониран подобно на този в Солун. И гръцкия град е имало апетити за застрояване, но обществеността се надигнала, гърците не са позволили да се заличат старините, разказа арх. Пройкова от пловдивския клон на САБ пред "Марица". Античният площад в Солун е експониран като музей на открито. По същия начин са запазили и показват на туристите античните останки в испанския град Сарагона, даде пример арх. Пройкова.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?