Пловдивски общинари на спешна среща с Дянков за спрения заем от ЕБВР

Общински съветници от Пловдив ще се срещнат в петък вечерта с финансовия министър Симеон Дянков по повод на спрения от министъра заем за общината от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за ремонт на второстепенни пътища. Общината кандидатства за заем от 30 млн. лв. от банката, на който кметът Славчо Атанасов (ВМРО) разчита много и за политическо укрепване на позициите си.

По-рано през деня в кулоарите на парламента темата бе подхваната от опозиционната БСП, която обвини Дянков "в безпардонно отношение и финансово "мачкане“ на община Пловдив“.

От левицата настояха той "незабавно“ да допусне разглеждането на искането, защото мотивите за стопирането на заема били несъстоятелни. От ГЕРБ пък застанаха зад решението на Дянков с мотива, че в следващите 8 години заемът ще "върже“ ръцете на управата в града.

"Вчера се получи информацията, че със свое писмо той (Дянков - б. р.) е блокирал тегленето на заем за община Пловдив от Европейската банка за възстановяване и развитие, по който от близо две години се работи, за да могат да се ремонтират над 300 второстепенни улици в Пловдив. Този 30-милионен заем е разчетен по всичките правила на ЕБВР“, коментира пред репортери депутатът от БСП Захари Георгиев.

Според представителите на левицата заемът е изгоден, тъй като е с ниска лихва и дългосрочно изплащане.

В отговор от ГЕРБ дадоха също брифинг, на който изразиха подкрепа за Дянков. Според депутата Костадин Язов този заем ще послужи само за запълване на дупки и преасфалтиране, а не за реконструкция на улици.

По думите му не е редно пловдивчани да плащат лихви в следващите 8 г. - т. е. два следващи мандата да бъдат вързани ръцете на бъдещите кметове, които и да са те.

Председателят на Общинския съвет в Пловдив Илко Илиев (ВМРО) пък обясни, че преди месец частна фирма, наречена "Агенция за транспортни проучвания", е написала донос до ЕБВР срещу този заем. В писмото се посочва, че преди да се ремонтират малките улици в Пловдив, трябва да се реши въпросът с транспортната инфраструктура.

Според Илиев двата проекта нямат нищо общо, тъй като в малките и средни улици на Пловдив минава една стотна от транспорта на града. Той отбеляза, че същата аргументация е използвана и в писмото на Дянков до ЕБВР. Оказа се, че шефът на тази фирма е съпруг на депутатката от ГЕРБ Геновева Алексиева, коментира Илиев.

″Свидетели сме на практически организирана политическа група състояща се от директора на "Агенция за транспортни проучвания" - инж. Силви Алексиев, неговата съпруга Геновева Алексиева и министъра на финансите Симеон Дянков, които си позволяват с писма до борда на директорите на ЕБВР да стопират заем, който ще помогне за развитието на Пловдив″, коментира депутатът от БСП Димчо Михалевски.

В отговор Геновева Алексиева заяви, че фирмата, която ѝ се приписва, не ѝ принадлежи. Аз съм лекар по професия и съм много далеч от транспортните проблеми и проучвания, посочи тя. Фирмата, която е обвинена, че е доносничила, е на мъжа ми, който официално е обявил своето мнение по проекта, а не във връзка с някакви политически виждания, посочи Алексиева.

По думите ѝ фирмата съществува от четири-пет години и е лицензирана от щатските департаменти в Америка и в Австралия да се занимава с транспортни проучвания и прогнози.

Алексиева посочи, че фирмата не е строителна и няма никакви материални интереси да поеме асфалтирането на улиците в Пловдив.

Споделяне

Още от България