Пловдивски студенти обвиниха в корупция военното министерство

Пловдивски студенти обвиниха в корупция военното министерство

Студенти от Пловдивския университет ''Паисий Хилендарски'' обвиниха военното министерство в корупция и поискаха оставката на министъра отбраната Николай Цонев. В четвъртък стотици бъдещи висшисти излязоха на протестно шествие в Пловдив с искане министерството да се откаже от плановете си да продаде имот до сградата на учебното заведение и да го предостави безвъзмездно на университета, за да бъде застроен със студентски общежития.

''Спрете търга! Стига корупция. Министърът трябва да си помисли дали децата на България нямат право на място, където да живеят“, призоваха студентите.

Протестът бе подкрепен от университетите в града, които прекратиха учебните занятия, за да помогнат на студентите да изразят позицията си.

Спорният имот е от 17 декара и се намира на бул. ''Пазарджишко шосе“. Търгът за продажбата му е насрочен за 26 март.

Военният министър Николай Цонев е категоричен, че няма да спре продажбата и да се поддаде на ''рекета'' от страна на учебното заведение. Според брокери на недвижими имоти цената на имота може да мине пет милиона лева. С парите от продажбата МО планира да закупи апартаменти за нуждаещите се военнослужещи.

Протестиращите студенти обаче твърдят, че е невъзможно Министерството на отбраната да реши проблемите на военнослужещите с един единствен терен, който пък е от изключителна необходимост за изграждането на общежития. Организаторите на протеста обясниха, че близо 7 000 студенти в Пловдив са принудени да живеят на свободен наем и очакват подкрепа от колегите си в града. Според ректора на учебното заведение проф. Иван Куцаров инатът на министъра и бързите действия за продажбата на имота говорят, че се преследват други цели и интереси.

От Министерството на отбраната обаче заявяват, че не може да има дебат по статута на имота, който е тяхна собственост и ще бъде продаден на обявения търг, който е напълно законен. Зад искането на университета, който некоректно използва студентите, пък прозирали икономически интереси.

''Уважаваме исканията на студентите, но те не трябва да са насочени към нас, а към ръководството на университета и местните власти, които с години не са направили нищо, за да осигурят общежития“, коментираха пред Mediapool от Министерството на отбраната.

От министерството съобщиха още, че ПУ ''Паисий Хилендарски“ настоява от години да получи и друг техен имот в района от 11 дка, въпреки че разполага със собствена земя, на която при желание могат да бъдат построени сгради. В същото време в Пловдив има регистрирани 2000 военнослужещи, които живеели на свободен наем и се нуждаят от жилища.

Цонев планира да изхарчи 24 млн. лева за закупуването на апартаменти за нуждите на служителите и военнослужещите до края на мандата на правителството. Средствата трябва да бъдат осигурени от продажбата на военни имоти с отпаднала необходимост и с част от компенсационните суми, които се предоставят на военните, плащащи квартирен наем.

Споделяне

Още по темата

Още от България