Пловдивски студенти се готвят да окупират имот на военното министерство

Пловдивски студенти се готвят да окупират имот на военното министерство

Студентите от Пловдивския университет ''Паисий Хилендарски'' се готвят да вдигнат палатков лагер върху имот, собственост на военното министерство. В понеделник изтича крайният срок, който студентите дадоха на министерството да прекрати насрочения за 26 март търг за продажбата на имота. Така спорът за военен имот, който министерството иска да продаде, защото повече не му трябва, а университетът настоява държавата да му прехвърли, за да вдигне на него студентски общежития, продължава да ескалира.

Георги Влайков, един от студентските лидери в учебното заведение, съобщи, че ако министерството не спре търга, студентите ще организират и нов протест.

Пловдивският университет настоява да получи безвъзмездно армейския имот с отпаднала необходимост от близо 18 дка за вдигане на общежития. Военният министър Николай Цонев обаче е категоричен, че няма да спре продажбата и да се поддаде на ''рекета'' от страна на учебното заведение.

В края на февруари студентите проведоха протестно шествие по улиците на Пловдив, в което се включиха около 2000 души. Тогава се чуха обвинения в корупция към военното министерство и искания за оставката на Цонев.

Според Влайков, цитиран от Дарик радио, проблемът с недостига на легова база за кандидат-висшистите в Пловдив ще се задълбочава, тъй като тази година пловдивските висши учебни заведения ще увеличат приема с близо 10%.

От военното министерство съобщиха за Mediapool, че ако се стигне до окупация на въпросния терен, ще бъде "информирано МВР". От министерството твърдят, че

представители на студентите не са потърсили контакт с тях, а и не е ясно защо претенциите на студентите са към военния министър, а не към образователния.

В същото време министър Николай Цонев бил готов да влезе в преговори с колегата си Даниел Вълчев, за да се намери компромисен вариант, но е изключено имотът да бъде предоставен безвъзмездно.

Военният министър обясни още, че не можел сам да предостави имота на университета. За да станело това, трябвало първо да бъде деактуван от Министерския съвет от частна в публична държавна собственост. След това евентуалното прехвърляне на имота към образователното министерство също трябвало да стане с правителствено решение.

Според военното министерство учебното заведение разполага със стотици декари пустеещи земи и е необяснимо защо имат претенции точно към военния имот. И двете страни в спора взаимно се подозират в скрити икономически интереси.

Освен за въпросния имот ПУ ''Паисий Хилендарски“ настоява от години да получи и друг военен терен в района с площ 11 дка.

Споделяне

Още по темата

Още от България