Пловдивски таксита протестираха срещу плановете за патентен данък

Снимка: БГНЕС

Повече от 70 таксиметрови шофьори в Пловдив протестираха срещу намерението на транспортното министерство да ге задължи да плащат патентен данък с поправки в Закона за автомобилните превози. Те спряха работа за час в четвъртък и се заканиха, че ако не бъдат чути, ще блокират улици и булеварди.

За Пловдив въвежданите на такъв налог означава шофьорите на таксита да плащат до 1600 лв. годишно, каза Георги Ряпов, председател на Асоциацията за защита на превозвачите и таксиметровите шофьори в града.

Таксиметровите превозвачи са също против идеята да се явяват на психотест всяка година. Всичко започна от катастрофата на бул."Цариградско шосе" в София, но там шофьорът беше пиян, каза Ряпов. "Ако стане инцидент, психотестът с нищо не може да ми помогне", допълни той.

От бранша настояват още и колите им да не се сменят на 10, а на 15 години, както и за въвеждане на минимална тарифа, която да е еднаква за всички фирми. В Пловдив тя трябва да е между 0.60 и 0.65 лв./км, каза Ряпов.

Шофьорите са и против новото изискване удостоверението за таксиметрови водачи, което до момента е било безсрочно, сега да се вади на всеки три години.

Според таксиметрови водачи увеличените разходи в крайна сметка ще платят клиентите.

Следващата сряда браншът ще има среща в Министерството на транспорта. Ако не се стигне до споразумение, протестите ще продължат с блокиране на улици и булеварди, закани се Ряпов.

Идеята за преминаването на шофьорите на таксита на патентен данък беше лансирана от големите компании в бранша по време на обществен съвет в Министерството на транспорта. Аргументът им беше, че така нелегалните таксита ще излязат на светло. В момента масово таксиметровите шофьори се регистрират като еднолични търговци, като обикновено са на загуба, показвали данните на Националната агенция за приходите, беше изтъкнато по време на обсъждането в обществения съвет.

Споделяне

Още от Бизнес