Негодувайки срещу правозащитници и медии

Пловдивските магистрати искат справедлива оценка от ВСС

Съдиите са недоволни от коментарите, че правораздават "обвинително"

Снимка: Пловдивски окръжен съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) да даде справедлива оценка за работата на пловдивските съдилища, основана на тяхната дейност и резултати, а не на медийни публикации.

 

За това настояват 64 съдии от Районния (ПРС) и Окръжния съд в Пловдив (ПОС) в отворено писмо до съвета и до председателя на Апелативния съд в града.

 

През последните седмици покрай номинацията на шефа на ПОС Сотир Цацаров за главен прокурор в медиите бяха публикувани множество информации за дела на осъдителни присъди в пловдивския съдебен район, който надвишава 90% годишно, както и за осъдителните решения на Съда в Страсбург заради присъди, издавани от пловдивски магистрати.

 

"Целта на това наше обръщение към вас обаче не е нито "обслужването" на интересите на процедурата, нито тези на конкретния кандидат. Общото на всички такива твърдения е тоталната им неистина и умелото спекулиране с цифри и общи фрази, за да се внуши на обществото, че самите ние сме изпълнители на чужда воля и едва ли не орган за репресия и потъпкване на правата на българските граждани", възмущават се колегите на Цацаров.

 

Те категорично отричат , че в Пловдив е "най-силна концентрацията на нарушения на правото на свобода и справедлив процес"; че "едно от първите основания България да е в челото на непрестижната класация на държавите в ЕС, които най-много са нарушили човешките права", е работата на пловдивските съдилища; че в тях условията са "казармени" и работят във "феодализиран район", в резултат на което "се губи идеята за право и законност".

 

В писмото се изказват съмнения, че източник на всички тези твърдения е "една адвокатска кантора в Пловдив", вероятно визирайки юристите Михаил Екимджиев и Емилия Недева, членове на "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека", които водят голям брой от делата в Страсбург.

Според официалната статистика от дейността на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в поне 120 решения на европейските магистрати срещу България са посочени конкретни нарушения на пловдивските съдилища и прокуратури. За сравнение – осъдителните решения, постановени общо срещу България, са 395.

Дейността на самия Сотир Цацаров като съдебен началник също става причина за присъда срещу страната ни в ЕСПЧ, след като на 28 юли 2007 г. Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и адвокат Екимджиев печелят дело срещу отказа на Цацаров да предостави данни за броя на исканите и броя на дадените от него разрешения за използване на СРС-та.

Съдиите изразяват категоричното си несъгласие с определението, че пловдивските съдилища са едва ли не орган за репресия и потъпкване на човешките права, което според магистратите е общият извод от всички твърдения срещу тях.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?