Пловдивските студенти на 'война' с Министерството на отбраната

Пловдивските студенти обявиха ''война'' на Министерството на отбраната и в четвъртък ще излязат на протестно шествие по улиците на града.

Студентите от Пловдивския университет ''Паисий Хилендарски“ настояват военния министър да се откаже от плановете си да продаде имот до сградата на учебното заведение и да го предостави безвъзмездно на университета, за да бъде застроен със студентски общежития.

Организаторите на протеста обясниха в сряда, че близо 7 000 студенти в Пловдив са принудени да живеят на свободен наем и очакват подкрепа от всичките си колеги в града.

Ден по-рано военният министър Николай Цонев обяви, че няма да се поддаде на ''рекета“ на университета и местните власти и ще продаде имота. С парите от продажбата щели да бъдат закупени апартаменти за нуждаещите се военнослужещи. Ректорът на Пловдивския университет проф. Иван Куцаров коментира от своя страна, че бързината, с която действат хората на военния министър, навежда на мисълта, че се преследват други цели и интереси.

Студентите се заканват, че ако исканията им не бъдат чути, ще блокират пловдивските улици с искане за оставката на министър Николай Цонев.

Спорният имот е с площ от 17 дка и се намира на бул. ''Пазарджишко шосе“. Търгът за продажбата му вече е насрочен за 26 март.

Протестното шествие ще мине по улиците "Цар Асен", "Кръстьо Пастухов", "Иван Вазов", "Шести септември", покрай ресторант "Стадиона", "Васил Априлов", бул. "България" и ще завърши пред новата сграда на Пловдивския университет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?