Пловдивският кмет няма да се кандидатира за трети мандат

Иван Тотев: Ще кажа "Благодаря ви" и ще загася осветлението

Пловдивският кмет няма да се кандидатира за трети мандат

Категорично заявявам, че нямам намерение да участвам в изборите през октомври, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев в понеделник пред журналисти. Оправда решението си с това, че е уморен и "прегорял", но пък постигнал много през двата си кметски мандата. Тотев, който е и местен лидер на ГЕРБ, съобщи, че ще си направи самоотвод при партийните номинации, които стартират тази вечер. Увери, че решението му е лично и не му е оказван натиск от страна на ГЕРБ.

Той отказа да съобщи кого би подкрепил за кмет на Пловдив, но изтъкна, че има фаворит, но ще каже кой е той на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според Тотев обаче номинацията трябвало да е добре обмисбена, тъй като "е много трудно да управляваш след Иван Тотев". "След два мандата превърнахме Пловдив в платформа, в която всеки може да намери своето място. Горд съм от постигнатото през моите два мандата", похвали се кметът.

Тотев обясни, че ще си вземе почивка, но въпреки това щял да работи за това ГЕРБ отново да спечели изборите в града - да има кмет, най-много районни кметове и общински съветници.

Кметът на Пловдив, който се смята за близък до бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, от няколко месеца намекваше, че няма да се кандидатира за трети мандат начело на общината.

Двата му кметски мандата бяха съпътствани от сътресения и скандали, които допълнително се усложняваха от вътрешнопартийния му конкурент Здравко Димитров, който от години е по-близък до премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В момента Димитров е областен управител и очакванията са управляващата партия да издигне именно него за кмет на Пловдив.

На последните кметски избори през 2015 г. ГЕРБ трудно задържа кметския пост - Тотев успя да спечели на балотажа едва с 1500 гласа срещу кандидата на ВМРО Славчо Атанасов.

Пресни арести и скандали със съдействието на Бойко Борисов

В последните седмици напрежението плавдивската управа се засили заради няколко нови скандала с дейното участие на премиера Борисов.

По обвинение за злоупотреба със служебно положение беше арестуван кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев (ГЕРБ). Сигналът срещу него дойде директно от премиера Бойко Борисов. Няколко седмици по-късно изненадващо и без обяснения от страна на местната власт беше отстранен зам.-кметът по строителството Димитър Кацарски. Впоследствие стана ясно, че отново до Борисов са стигнали сигнали срещу него.

В речта си по време на последното национално събрание на ГЕРБ, когато Цветан Цветанов официално напусна ръководството на партията, Борисов посочи Пловдив като лош пример.

Преди това при публичните си прояви в Пловдив премиерът Бойко Борисов обикновено беше придружаван от областния управител Здравко Димитров, но не и от Тотев.

Самоотвод

"Благодаря на всички, които ще ме номинират довечера на събранията на ГЕРБ, но ще си направя самоотводи, както е по нашия устав. Не смятам да участвам на изборите през октомври. Казвам го вече официално. Вие в последните 3-4 месеца го усещате това, аз го загатвах. Но сега заявявам, че решението ми е абсолютно категорично", каза Тотев в понеделник.

Той отрече липсата на политическа подкрепа от страна на ръководството на ГЕРБ да е причина за решението му да се откаже от преследването на трети мандат. Тотев изтъкна, че се отказва само заради това, че "вече 12 години работя за Пловдив под различна форма - бил съм районен кмет, областен управител, два мандата кмет" и се уморил и прегорял от това.

"Искам да сменя малко амплоато. Това е причината. Нямайте абсолютно никакви съмнения в това нещо. Имайте предвид, че аз не мога да кажа, че съм един от най-политически подкрепяните през всички тези години кметове, за да ме уплаши нещо такова. Историята го показва. Видяхте изборите как протекоха през 2015 г. (тогава Тотев спечели с минимална разлика на балотаж срещу Славчо Атанасов от ВМРО - б.а.). Това са неща, които по никакъв начин не биха могли да бъдат причина за решението ми. По-скоро е това, че за да си на този пост, трябва да бъдеш на сто процента зареден с енергия", коментира Тотев и добави: "Винаги ще помагам за развитието на Пловдив, но чувствам вече един burnout в мен от енергията и емоцията която давам. Всеки ден водя някакви битки с някой за нещо, в което вярвам. Затова имам нужда от малко почивка."

Време за самореклама

"Мисля, че имам малко нужда от почивка и точно сега е моментът, когато си на върха, когато се обърнеш назад и видиш всичко, което си направил за тези осем години, да кажеш- край. Успях да направя Пловдив една платформа, в която всеки да намери своето място - един ще направи кафене в "Капана", друг ще развива друг бизнес другаде, трети ще дойде с голямата фирма и ще вземе триста работника. Тази платформа, която всеки да надгражда, аз я създадох. Така че имам нужда малко от почивка", обобщи постиженията си Тотев. Добави, че градът се развива положително и "пловдивчани се гордеят с града си". Успехите обаче коствали "много скандали, с много непопулярни решения, които трябваше да се взимат през целия този осемгодишен период".

Щял да работи за победа на ГЕРБ

"Приемствеността трябва да гарантира още четири успешни години за града. Тъй като трендът, посоката, в която се намираме, е много, много добра. Можете да направите разликата между Пловдив и другите градове. Ние сме като спринтьори. Имаме невероятно много поводи за гордост в нашия град... Не съм се страхувал никога да вляза в битка, не съм се страхувал да застана срещу когото и да е, когато вярвам, че това, което правя е в интерес на града", каза Тотев, който обяви, че остава начело на местната организация на ГЕРБ за местните избори.

Той добави, че познава всички желаещи "да станат кметове на Пловдив", имал свой фаворит сред потенциалните номинации в ГЕРБ, но нямало да каже кой е за, да не предреши избора на местната структура. Въпреки това имал поглед върху всички жеалещи да заемат мястото му и имало хора, "които смятам, че могат да се справят по-добре от другите", а това си наблюдение щял да сподели и с Бойко Борисов при избора на кандидат-кмет на общината.

Трудно е да управляваш след Иван Тотев

"Аз в момента виждам много хора, които искат да станат кметове на Пловдив, познавам ги всичките. Искам да им кажа, че не е толкова просто да бъдеш кмет на Пловдив. За голямо съжаление много от тях не знаят какво е да си кмет на Пловдив, коя е другата, обратната страна на това да си кмет на Пловдив, онова, което не се вижда и не го пише по медиите. Тези отговорности и емоции, които са невидими, не всеки от тези кандидати може да ги понесе през тези четири години, повярвайте ми", обясни бремето на властта Тотев.

Той добави, че е поискал от организациите на ГЕРБ в Пловдив да дадат повече предложения и за кмет, и за съветници и за районни кметове, за да се направи най-добрият избор. "Много е отговорно вече да управляваш Пловдив. Ако имаш мандат след Славчо Атанасов, то това е лесен мандат - и малко да се направи, то веднага се вижда. Много е лесно да управляваш след Славчо Атанасов, но е много трудно да управляваш след Иван Тотев. Много сериозно трябва да се анализира кой ще бъде кандидатът, кой ще бъде екипът. Имаме виждане по този въпрос и се надявам, че ще направим едно предложение на пловдивчани, което да е добро и да получи техния вот. Това че някой може, включително с лакти, да се бута към номинацията, но това, че си номиниран не означава, че си кмет. Пак казвам, едно е да управляваш след слаб кмет, друго е да управляваш след Иван Тотев", смята Тотев.

За финала на втория му мандат се подготвя голям отчет в Драматичния театър, на който за час и половина кметът ще разкаже за осемте години управление за града.

"Ще мога с едно удовлетворение да кажа "Благодаря ви" на този отчет и да загася осветлението", обобщи Тотев.

Споделяне

Още по темата

Още от България