Пловдивският кмет си поиска стадион "Ботев", иначе изкарва "лоши" фенове

Пловдивският кмет си поиска стадион "Ботев", иначе изкарва "лоши" фенове

Пловдивският кмет Славчо Атанасов отправи ултиматум до Министерския съвет до две седмици общината да влезе във владение на стадион "Ботев”, който в момента се стопанисва от Министерството на отбраната.

В понеделник Атанасов съобщи, че е изпратил писмо с исканията си до премиера Сергей Станишев, а докато очаква отговор, ще обмисля и резервни варианти за действие.

"Най-лесно ми е да призова привържениците на отбора на протестен митинг пред Министерството на отбраната и Министерския съвет. Повярвайте ми, хиляди ще отидат. Това ли трябва да направим, за да си получим своето? Нещо подобно би нарушило комуникациите в София, защото е известно, че феновете на "Ботев" не са от най-кротките", заяви пловдивският градоначалник, цитиран от сайта "Пловдив24".

Според пловдивската управа стадионът е прехвърлен на общината с решение на Министерския съвет още през 2001 година. Военният министър Николай Цонев обаче не отстъпвал обекта, тъй като на негова територия имало незакрито военно поделение.

"Поделението се води действащо, а там има само един пазач. Води се борба с ведомството, което с безотговорното си поведение връзва ръцете на общината и тя не може да стартира процедура по концесионирането на стадиона", посочи Атанасов.

Николай Цонев обаче е категоричен, че няма да даде безвъзмездно нито един имот на общините, без значение кои са те, най-малкото защото досегашната практика е показала, че те не били добри стопани.

Според Атанасов общината е с вързани ръце заради безотговорното отношение на министерството.

"Цонев иска да търгува. Но за каква търговия става дума? Стадионът си е собственост на общината, но не можем да влезем във владение заради поделението, което се намира на неговата територия", посочи Атанасов.

Това не е първият "диалог" на пловдивския кмет с администрацията на Николай Цонев. Освен стадиона общината има мераци и към сградата на бившия щаб на Втора армия, който се намира в центъра на града. Идеята на пловдивския градоначалник е в тази сграда да се събере цялата общинска администрация.

Първоначално Атанасов искаше МО да предостави безплатно сградата на общината и дори каза, че е получил обещание за това от премиера Сергей Станишев. Военният министър Николай Цонев обаче се запъна и обясни, че това няма как да стане, ако общината не си плати или не предостави терени за жилища.

В Пловдив, освен с общината, неотдавна военният министър влезе в имотен спор и с университета "Паисий Хилендарски". Учебното заведение настояваше да получи от МО два армейски имота с отпаднала необходимост в района на учебното заведение и в крайна сметка ги получи. Това стана обаче, след като Министерството на образованието и науката осигури 4 млн. лева за ведомството на Николай Цонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България