Пловдивският кмет търси политическо убежище при Първанов

Пловдивският кмет търси политическо убежище при Първанов

Президентът Георги Първанов легитимира отцепилата се от ВМРО група начело с пловдивския кмет Славчо Атанасов, като обсъди с тях на "Дондуков" 2 общи бъдещи инициативи. Срещата, проведена след закани на премиера Борисов за арести в Пловдив, се тълкува и като опит на тамошния кмет да изпревари събитията и да ги обяви за "политически гонения" заради засвидетелстваната подкрепа от Първанов.

Партията “Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност - Национален идеал за единство" (ВМРО-НИЕ)” бе регистрирана от съда миналия месец. Учредителите на новата партия са от пловдивската група на ВМРО на Каракачанов. Председател е зам.-кметът на Пловдив Петко Атанасов. В момента формацията е в конфликт с Каракачанов и твърди, че половината от членовете на старото "ВМРО" вече са се преориентирали към тях. Няколко регионални структури на ВМРО "Каракачанов" обявиха официално, че преминават към Петко Атанасов.

Славчо Атанасов беше подкрепен като кандидат за кмет на Пловдив от ВМРО и ГЕРБ, но коалицията между двете партии се разпадна заради скандали, свързани с имотни сделки. Това принуди Атанасов да търси ново мнозинство в общинския съвет и така се стигна до коалиция с БСП.

"Македонската карта"

Председателят на партията Петко Атанасов съобщи, че целта на срещата е била новата формация да представи на държавния глава няколко свои идеи – за сформирането на работни групи, които да изработят българска позиция по членството на Македония в НАТО и ЕС и стратегия за българите в чужбина, като част от която да бъде формирано отделно министерство за тях. Според ВМРО-НИЕ идеите са били приети от Първанов и ще бъдат обсъдени и с другите институции.

Институцията, която всъщност се занимава с тези въпроси, е Министерството на външните работи, чийто министър Николай Младенов обяви като приоритет активизиране на политиката спрямо Западните Балкани и изваждане на политиката ни спрямо Македония от контекста на двустранните отношения и поставянето ѝ в рамките на европейската политика спрямо съседите.

Завой наляво

Срещата на пловдивския кмет с Първанов дойде само дни, след като премиерът Бойко Борисов анонсира предстоящи арести и в града на Славчо Атанасов.

Пловдивският кмет обяви обаче, че не се притеснява от анонсираните арести, тъй като големите сделки на общината с имоти се съгласували предварително с прокуратурата. По време на срещата с Първанов обаче не били обсъждани подобни въпроси.

Атанасов, който се подписа публично в подписката срещу отстраняването на Георги Първанов, каза, че не се е стигнало до благодарности по времето на срещата, но коментира, че импийчмънт на президент не се иска за "толкова несериозни неща”.

Източници на Mediapool, започнати със ситуацията, коментираха, че Славчо Атанасов търси припознаване и спасение от Първанов именно с оглед на бъдещи арести на хора от екипа му. Тогава той ще твърди, че това е "политически мотивирани атаки и чистки", заради сближаването му с президента.

Недоумение буди и въпросът какво прави Славчо Атанасов при президента, след като номинално той не е лидер на ВМРО- НИЕ, а освен това не е поставил пред държавния глава теми, свързани с преките му задължения като кмет на Пловдив.

Източници от пловдивската община смятат, че с този ход Славчо Атанасов ясно показва завой на ляво и то към бъдещата политическа формация на Първанов, която ще стъпи не само на подопечните му леви общественици и интелектуалци, но и на видни олигарси като Георги Гергов.

Славчо Атанасов твърди, че няма да се кандидатира за нов кметски мандат догодина, като в същото време БСП – Пловдив се канят да номинират Гергов, който обаче е неизбираема кандидатура. В такъв случай Славчо Атанасов може да се окаже удобната и компромисна фигура, която ще получи подкрепата и на левицата, и на Първанов, и на гравитиращите около него икономически кръгове.

Срещата с все още неутвърдената формация на бившите пловдивски съратници на Каракачанов даде възможност на Първанов веднага да поеме под своя егида формирането на българската позиция за Македония.

"Страната ни ще приветства постигането на решение в дългогодишния спор за наименованието на Република Македония, но това трябва да бъде реализирано, посредством формула, с която не се създават възможности за отправянето на последващи претенции към българската държава от страна на Македония", заяви Първанов, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата са били обсъдени и опасенията от тезите на радикалния национализъм в България, като основно е била визирана дейността на братята Юзеирови.

"Обществото трябва решително да се противопоставя на подобни радикални идеи, създаващи напрежение на етническа и религиозна основа", заяви Първанов.

Все още не е ясно дали и кога представителите на ВМРО-НИЕ ще бъдат приети и от изпълнителната власт.

Споделяне

Още от България