Пловдивският кмет уговорил с Георги Гергов подкрепа на БСП за софийския боклук

Пловдивската организация на БСП се разгневи, след като научи, че кметът на общината Славчо Атанасов е договорил подкрепата на червените общински съветници за сделката със софийския боклук с бизнесмена и зам.-председател на организацията Георги Гергов. Това стана ясно след заседание на градския партиен актив в понеделник вечерта.

По-рано същия ден Славчо Атанасов обяви, че е договорил с правителството на Бойко Борисов сто хиляди бали софийски боклук да бъдат приети на сметището в Цалапица. Срещу това Пловдив ще получи 30 млн. лв. от държавния бюджет за финансиране на инфраструктурни проекти, а Столичната община ще плати отделно за депонирането на всеки тон боклук.

Кметът съобщи още, че сделката ще бъде подложена на одобрение от общинския съвет, като той получил уверението, че ще бъде подкрепена и от съветниците на БСП. Пред журналисти в Пловдив Атанасов е допълнил, че уверението му е дадено от зам.-шефа на БСП в града Георги Гергов.

Все пак Захари Георгиев е председател на БСП в Пловдив, а Георги Гергов е само организатор на изборната конференция, която трябва да се проведе в града наесен, е бил коментарът на социалисти след заседанието им.

Според пловдивски медии Атанасов се извинил във вторник на местната структура на БСП, а оттам са поискали незабавно обществено обсъждане на параметрите на договора.

Местните социалисти смятат, че на кмета е бил поставен ултиматум да приеме софийския боклук, нещо, което миналата година Славчо Атанасов категорично отказваше.

За посредник в отправянето на ултиматума е послужил Георги Гергов, който по този начин навърта червени точки пред новия премиер и бивш столичен кмет Бойко Борисов. Като кмет самият Борисов положи безуспешно немалко усилия да убеди Пловдив да приеме част от софийския боклук, а правителството на Станишев обещаваше дори повече от сега договорените пари за пловдивската община.

Не е тайна, че ако бъде повдигнат въпросът как Гергов придоби в разрез със закона мажоритарния пакет акции в Пловдивския панаир, той би си имал главоболия. Затова посредничеството се приема за естествено в постоянните политически и лобистки маневри на бизнесмена.

Споделяне

Още от България