Пловдивският общински съвет преизбра стария си председател

Досегашният председател на Пловдивския общински съвет Страшимир Дочков бе преизбран на поста на първото на местния парламент след изборите. Дочков, чиято кандидатура отново бе издигната от ОДС, получи подкрепата на 28 от 51 общински съветници. Освен сините, за него гласуваха и общинските съветници от ВМРО и ДПС.

Другите претенденти за поста бяха Тодор Петков от БСП, който получи 17 гласа и Радослав Караславов от НДСВ, събрал подкрепата на 5-ма от съветниците.

Първото заседание на новия общински съвет на Пловдив бе открито с тържествен молебен, след което съветниците положиха клетва. Следващата сесия ще се проведе на 20 ноември, когато според Закона за местното самоуправление и местната администрация, трябва да бъдат избрани заместник-председателите и да бъдат сформирани комисиите на Общинския съвет.

Пред съветниците кметът Иван Чомаков заяви, че ще направи всичко възможно да изпълни предизборните си обещания и да се реализира започнатото през отминалия мандат. Като приоритети той посочи закона за бюджета, структурата на администрацията и зимната подготовка на града, предаде БТА.

Промени в кметския екип ще се предприемат след преговори с тези, с които ще управляваме заедно, каза още Чомаков без повече подробности. Броят на заместник кметовете ще бъде редуциран от 6 на 4. Той декларира, че промените няма да засегнат общинските служители, чиито брой от 402-ма бил на критичния минимум.

Председателят на градския съвет на СДС д-р Васил Паница съобщи, че партията е взела решение в кметския екип да останат досегашните заместник-кметове Анастас Бадев и Атанас Славов. Кмет на район "Централен" ще бъде Александър Дяков, бивш директор на Международния панаир, за районен кмет се обсъжда и кандидатурата на Славчо Атанасов от ВМРО.

Паница допълни, че е против идеята представител на ДПС да оглави район "Източен", както поискаха хората на Доган.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?