Пловдивският онкодиспансер ще бъде разследван от прокуратурата

Пловдивският кмет Славчо Атанасов е предал на прокуратурата резултатите от ревизия в онкодиспансера, извършена от общинската дирекция за вътрешен контрол. Констатирани са 13 нарушения за изминалата 2008 г., през която управители на здравното заведение са били Георги Райчев и доцент Никола Ананощев, който бе временно назначен през ноември.

Само едно от нарушенията е на новия директор, но ако обвинителите преценят, че е тежко, Ананощев може да бъде отстранен от кмета поне до края на прокурорската проверка. Отнася се за договор за 90 хиляди лева за чаршафи, пижами, обувки и други консумативи, подписан през декември. Част от стоките обаче още не са пристигнали в онкодиспансера.

Сред нарушенията преди постъпването на новия началник в здравното заведение са изплащането на 150 хиляди лева за медикаменти, без да е проведена процедура по ЗОП. 51 хиляди лева са изплатени за услуги с граждански договори, като за част от тях няма протоколи с гаранция, че работата е била извършена.

Изплащани са и разходи за командировки без оправдателни документи. Главният счетоводител не е контролирал изписването на медикаменти от болничната аптека.

През 2008 г. са сключени договори за лекарства за 18.7 милиона лева, които още са в сила, но пари не са изплащани. Ползваните медикаменти през предходната година обаче са стрували 3 пъти по-малко, сочи проверката на общинската дирекция за вътрешен контрол.

Споделяне

Още от България