Пловдивският панаир глобен с 220 000 лв. за ценова преса над клиентите си

Пловдивският панаир глобен с 220 000 лв. за ценова преса над клиентите си

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 219 630 лв.на "Международен панаир Пловдив" АД. КЗК е установила, че дружеството е извършило нарушение като е бил стеснен маржът между цените на услугите "право на изграждане" и "наем на щанд" на Международния технически панаир през 2009 година.

През 2009 г. Върховният административен съд потвърди решение на КЗК, с което година по-рано комисията санкционира дружеството за нарушения, свързани с налагане на нелоялни търговски условия и ценова злоупотреба.

Настоящото проучване е показало, че дружеството продължава да прилага същите цени за Международния технически панаир през 2009 г., каквито и през 2007 г., като вместо услугата "изграждане на изложбени конструкции" предлага "наем на щанд/ бунгало".

От извършения анализ КЗК е установила, че при прилагането от страна на дружеството на клаузите от Общите условия и тарифа за периода 15 август - 15 октомври 2009 г. отново се постига ценова преса чрез съотношението между цената за правото на изграждане и цената "наем на щанд", поради което счита, че е извършено същото по вид и характер нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

Ответното предприятие предлага да извърши изграждане на изложбени конструкции при нисък процент на печалба, за да привлече изложителите, тъй като среща конкуренция на пазара. От друга страна, дружеството има капацитет да удовлетвори търсенето и няма интерес да привлича външни строителни предприятия, поради което определя условията за достъп - право на изграждане - при много завишена цена и така залага на антиконкурентна стратегия за постигане на целите си.

При определяне на санкцията комисията се е съобразила с тежестта на нарушението, неговата продължителност и съдействието от страна на ответното дружество.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?