Пловдивският панаир изплати на държавата забавения дивидент за 2006 г.

Пловдивският панаир изплати на държавата забавения дивидент за 2006 г.

Международният панаир в Пловдив е изплатил на държавата дължимия за 2006 г. дивидент от 1 395 682 лв., заради чието забавяне миноритарният собственик - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, заведе дело през миналата година. Това съобщиха в сряда от пресцентъра на дружеството, което след поредица от сделки, съдебни решения и увеличавания на капитала се контролира от фирма с преобладаващото участие на червения бизнесмен Георги Гергов.

Печалбата на дружеството през 2006 г. е била 5 млн. лева. Тогава чрез участие в различни фирми Георги Гергов става собственик на 50.36% от панаира, въпреки че дружеството е в забранителния приватизационен списък.

Дял от дивидента (375 хил. лева) предстои да получи и община Пловдив, а сумата ще бъде инвестирана в ремонти на детски градини, се казва в съобщението на Пловдивския панаир.

За това се споразумели председателят на Съвета на директорите на дружеството Георги Гергов, кметът Славчо Атанасов и председателят на Общинския съвет Илко Илиев. Точният размер на дивидента се изчислява в момента и парите ще бъдат преведени по сметките на общината до няколко дни.

Частният инвеститор Георги Гергов и община Пловдив са съдружници в смесената фирма "Пълдин туринвест", която притежава 50.36% от капитала на Международен панаир Пловдив АД.

Споделяне

Още от Бизнес