Пловдивският съд потвърди петгодишната присъда на Доктора

Апелативният съд в Пловдив потвърди във вторник присъдата от пет години лишаване от свобода на Иван Тодоров - Доктора, дадена му от Хасковския окръжен съд за кражба и отвличане на свиленградския бизнесмен Милослав Кръстев преди около 11 години.

Доктора, за когото службите твърдяха, че е разследван за контрабанда, нашумя около яхтения скандал през 2003 г. след като бяха разпространени негови снимки с финансовия министър Милен Велчев и депутата от Новото време Мирослав Севлиевски. Доктора стана причина за уволнението на бившия шеф на НСПОБ Валентин Петров в края на миналата година, тъй като службата му издаде оневиняваща справка във връзка с хасковското дело. Преди това пак заради Доктора бе сменен бившият шеф на НС "Полиция" Васил Василев.

Пловдивският апелативен съд намира постановената от хасковския съд присъда за правилна, обоснована и законосъобразна, а деянието на Тодоров за доказано, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Присъдата е подписана с особено мнение от апелативния съдия Станко Кидиков, тя не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Хасковският съд осъди Доктора за отнемане на чужди движими вещи на обща стойност 3 803 502 неденоминирани лева. Със същата присъда Тодоров е признат за виновен за това, че е отвлякъл и лишил от свобода за около 20 часа 4 лица, като деянието е извършено по мъчителен и опасен за здравето им начин.

По време на съдебните заседания в Апелативния съд в Пловдив главният свидетел по делото Милослав Кръстев заяви, че Доктора го предупреждавал да оттегли показанията си, че е отвличан и рекетиран, защото зад него стояли главният прокурор Никола Филчев и пловдивският апелативен прокурор Росен Димов.

Доктора отхвърли твърденията, но от своя страна обвини НСБОП, че са подхвърлили снимките от яхтения скандал след взрива на Мерцедеса му през април 2003 г.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?