Пловдивският университет се сдоби с общежития

Сн. БГНЕС

За първи път от създаването си през 1961 година Пловдивският университет, най-голямото учебно заведение в страната извън столицата, има студентски общежития. 150 студенти ще живеят в първия готов блок от планираните четири сгради на студентския кампус, построен близо до новия учебен корпус на бул. "България", съобщи БГНЕС в сряда.

Имотът на площ 32 дка, по -рано собственост на МВР, бе предоставен с решение на Министерския съвет на университета. Средствата, вложени в изграждането на първия седеметажен блок, са 2 800 000. Общежитието има 77 обзаведени двойни стаи, всяка с преддверие и санитарен възел.

Финансирането е разделено в съотношение две към едно между университета и държавата. През всичките години досега студентите от Пловдивския университет трябваше да разчитат на места в общежитията на другите учебни заведения.

"Сега те ще живеят в условията на тризвезден хотел", каза ректорът проф. Запрян Козлуджов.

Подборът ще бъде много стриктен, а цената, която ще плащат на месец, е 85 лева. Това е първата сграда, но амбицията е да се изгради първия в страната студентски кампус от европейски тип, организиран по модела на най- престижните западни библиотеки.

Близо до терена е вече готовата Спортна зала, в идейния проект влизат още спортни игрища, експериментални компютърни и кибернетични лаборатории, педагогически център за иновации и работа с деца със специални образователни потребности, център за обучение по езици и симултанни преводи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?