Плугчиева: ЕС няма да подмине спирането на делото по САПАРД

Плугчиева: ЕС няма да подмине спирането на делото по САПАРД

Спирането на делото за източването на САПАРД е "тежка сянка върху репутацията на България и Европейската комисия няма да подмине случая". С тези думи вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева коментира в четвъртък решението на Софийския градски съд от предния ден да спре процеса срещу бизнесмена Марио Николов и още осем души за източването на 7.5 млн. евро по програма САПАРД заради имунитета на един от подсъдимите, който е регистриран като кандидат-депутат от партия "Лидер".

Това означава, че делото, наблюдавано внимателно от ОЛАФ и ЕК, може да бъде възобновено след изборите на 5 юли, ако въпросният кандидат Иван Иванов не влезе в парламента. Ако стане депутат, ще трябва сам да се откаже от имунитета си или главният прокурор да внесе искане за снемането му, което трябва да бъде одобрено от Народното събрание.

Подобен абсурд говори за сериозни пропуски в законодателството и съдебната система, коментира Плугчиева.

По същото време зам.-министърът на земеделието и храните Димитър Пейчев прогнозира, че България ще загуби десетки милиони евро по трите спрени мерки на програма САПАРД. Пълният размер на загубите ще е ясен през септември, допълни той.

Миналата година ЕК замрази 140 млн. евро по САПАРД заради злоупотреби с парите за земеделски проекти, включително и заради случая "Николов – Стойков", както и заради слаб контрол върху раздаваните средства от Държавен фонд "Земеделие".

"Причината за загубата на средства е отчасти заради забавени плащания, отчасти поради неусвояване на договорения ресурс и отчасти заради това, че към много проекти имаше рестрикции, т.е. бяха санкционирани", каза Пейчев.

"Не мога да посоча размера на загубите, защото в момента се разплащат проекти с пари от бюджета, други се проверяват", каза още той.

Пейчев заяви, че по всяка вероятност до изборите няма да има решение на ЕК за 140-те милиона евро по САПАРД, каквото мнение беше изказано в началото на месеца и от вицепремиера Плугчиева. Отговорът на ЕК за това дали ще освободи или не парите по трите спрени мерки по програмата ще пристигне едва при новото правителството, посочи той. Пейчев се надява този отговор да не бъде лош.

Споделяне

Още от Бизнес