Плугчиева: Нужен е външен контрол върху завода за боклук в София

Плугчиева: Нужен е външен контрол върху завода за боклук в София

Вицепремиерът по еврофондовете Миглена Плугчиева "посъветва" кмета Бойко Борисов да избере неправителствена организация, която да наблюдава строителството за завода за преработка на софийските отпадъци. Това стана в петък, след като лидерът на ГЕРБ направи символична първа копка на съоръжението край Горни Богров. По график заводът би трябвало да заработи в началото на 2011 г.

Все още обаче не е ясно откъде ще дойдат парите за построяването му. Кметът твърди, че те вече са осигурени от структурните фондове на ЕС.

Освен Борисов и Плугчиева, на копката присъстваха още земеделският министър Валери Цветанов, областният управител Тодор Модев, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Матиас Колац-Анен, районни кметове и общински съветници.

Плугчиева подкрепи съвета си за неправителствен контрол над завода с примера с автомагистрала "Тракия", чийто строеж ще бъде наблюдаван от организация за борба с корупцията "Трансперънси интернешънъл". Борисов прие идеята.

"Апликационната форма за кандидатстване за финансиране пред ЕС вече се готви и паралелно с това върви изграждането на придружаващата инфраструктура, за да не се губи време", каза Плугчиева.

Вицепремиерът настоя за намиране на балансиран подход при изразходването на средствата за столичния завод, тъй като и останалите български общини ще имат нужда от европейски пари за екология. С този мотив екоминистърът Джевдет Чакъров преди време препоръчваше на Борисов да потърси частен инвеститор за завода, защото неговото построяване с европари щяло да "глътне" финансирането за цялата страна.

"Започваме днес с изграждането на инфраструктурата при гарантирано финансиране. Надяваме се, че при спазването на всички технически изисквания и норми, инсталациите ще започнат да работят след година и половина", каза от своя страна Бойко Борисов.

Той предположи, че жителите на Горни Богров няма да протестират срещу завода, защото той би им създал работни места. Съоръжението може да поеме и 150 съкратени работници от завода “Кремиковци“, изчисли Борисов.

Зам.-кметът Мария Бояджийска уточни, че вече приключват конкурсите за избор на строителен надзор при изграждането на инсталациите и за работно проектиране на депото за неопасни отпадъци.

Строежът на завода би струвал около 180 млн. евро, а очакваните средства по европейска линия са между 100 и 130 милиона евро. Останалите пари ще бъдат осигурени със кредит от Европейската инвестиционна банка. Тя ще финансира и незабавното започване на строителните работи след приключването на конкурсните процедури.

Споделяне

Още от България