Плугчиева остава в опозиция на закона за боклука на София

Плугчиева остава в опозиция на закона за боклука на София

Вицепремиерът Меглена Плугчиева продължи да е в опозиция на правителственото решение за приемане на специален закон за боклука на София. Това стана ясно от изразената от нея позиция във вторник. Освен нея създаването на подобен нормативен акт разкритикуваха представителите на НДСВ в Министерския съвет и особено правосъдният министър Миглена Тачева.

Позицията на Плугчиева е логична предвид вече изразеното недоволство от страна на Европейската комисия по повод приемането на такъв закон. Брюксел предупреди, че ако той влезе в сила, България може да загуби предвидените евросредства за строеж на завод за боклука на София.

Покрай това възникнаха и основателни съмнения, че ако правителството поеме "грижата" за столичната смет, това ще представлява недопустимо нарушаване на конституционните правомощия на местната власт. Тези съмнения се засилиха още повече след изявлението на председателя на парламентарната екокомисия Георги Божинов, който смята, че "проблемът със столичния боклук е над българските закони и европейските норми".

"Все още подкрепям предложението на министър Тачева проектът за закон за боклука на София да бъде "вграден" в сега действащия Закон за отпадъците", заяви Плугчиева.

Ако законът бъде приет в сегашния му вид, в държавния бюджет ще постъпват средствата от такса "смет" на столичани, а правителството ще получи право да определя нейния размер. Изпълнителната власт ще получи право на ползване до 20% от капацитета на регионалните депа.

Меглена Плугчиева отново припомни, че е добре вместо специален закон, текстовете за действия в ситуация на криза с отпадъците да засягат управлението на сметта във всички общини, а не само това на София.

"Поради липса на време обаче проектът бил внесен като самостоятелен закон. Парламентът ще каже дали ще успее да го вмъкне в Закона за отпадъците", коментира още вицепремиерът.

По думите ѝ, писмото от ЕК, пристигнало във връзка с драмата около боклука на София, не е за това, че приемането на специален закон ще попречи на финансирането на столичния завод за преработка на отпадъци, а изказва "притеснението на ЕК" от ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес