Плугчиева получава права за висшите назначения по еврофондовете

Плугчиева получава права за висшите назначения по еврофондовете
Правомощията на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева ще бъдат разширени с решение на Министерския съвет, което ще бъде взето още тази седмица. За това съобщи самата Плугчиева във вторник, след като се срещна с парламентарната група на Коалиция за България, която е обсъждала този въпрос.

Тя каза, че не само левицата, но и ДПС и НДСВ са дали подкрепа да бъдат засилени правомощията на институцията на вицепремиера, отговарящ за еврофондовете. Към момента ДПС и НДСВ не са декларирали подобно съгласие и са по-скоро скептични, че сегашният децентрализиран модел на управление на еврофондовете може и трябва да бъде променян.

Плугчиева каза, че целта е да се постигне по-ефективен контрол. В Брюксел търсят отговорност от мен за неща, върху които не мога да влияя, коментира тя пред репортери в парламента.

Макар да не обясни конкретно в какво ще се състоят новите ѝ правомощия, Плугчиева даде да се разбере, че ще има решаваща дума за назначенията на шефовете и на заместниците им в структурите, отговарящи за еврофовдовете в различните министерства и агенции.

Явно по този начин управляващите смятат да отговорят на острите критики от Еврокомисията за политическите назначения, конфликт на интереси и политическото вмешателство при управлението и усвояването на европейските пари у нас.

Тези неща бяха казани на Плугчиева и при последната ѝ среща с еврокомисарите в Брюксел преди няколко дни.

Освен шефовете на САПАРД, и тези на Национална агенция "Пътна инфраструктура" към МС трябва да бъдат избирани с конкурс, каза Плугчиева.

По повод предупреждението на ЕК, че заради блокирането на приетия наскоро закон за конфликт на интереси ще се забавят оперативните програми, Плугчиева е получила уверението на социалистите, че работят сериозно по промените.

Във вторник е било първото заседание на председателстваната от Татяна Дончева (БСП) работна група, която трябва да предложи корекции в закона, който, според БСП и ДПС е крайно рестриктивен и дори абсурден.

Още следващата седмица предложените изменения ще бъдат внесени и одобрени в съответните парламентарни комисии. Целта е да бъдат окончателно приети от парламента през март, каза председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов.

Една от корекциите е да се прецизира декларирането на имущество от страна на политици и висши държавни служители, визирани в закона. Те са задължени да внасят всяка година имотни декларации пред Сметната палата, която ги проверява и публикува. Сега това се изисква и с декларацията за конфликт на интереси, което е ненужно дублиране, смятат БСП.

Друга промяна ще прецизира процедурата за отстраняване на длъжностно лице, нарушило закона, защото сегашният текст бил твърде общ. Освен това обхватът на задължените лица по закона ще включва и кметове на населени места.

Меглена Плугчиева каза, че не знае кога точно ще излезе междинният доклад на ЕК за България, който, по предварителна информация, трябваше да бъде публикуван на 12 февруари и да е по-скоро негативен.

Плугчиева обаче смята, че оценките в него ще са по-добри, отколкото в летния доклад, тъй като по-голямата част от всички 80 набелязани мерки са изпълнени и "имаме ясен конкретен напредък".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?