Плугчиева се обяснява във външно министерство за батака с българските имоти в Берлин

Депутатът от БСП и бивш посланик в Германия Меглена Плугчиева е предоставила на външния министър Румяна Желева в понеделник допълнителни детайли около два скандални случая на разпореждане с имоти в Берлин. Ден по-рано тя отхвърли обвиненията към нея, че действията или бездействието ѝ като посланик са довели до решението на германския съд, според което българската държава трябва да плати над 10 млн. евро на наследниците на имот в Берлин за пропуснати ползи от отдаването му.

След среща с външния министър Плугчиева заяви, че двете са изяснили всички отворени въпроси. Тя посочи, че информацията и фактите трябва да бъдат представяни коректно.

"Трябва да се уважават почтените и честни хора, които работят за държавата. Винаги е имало такива. Аз имам претенцията да се причислявам към тях”, каза още Плугчиева.

България дължи над 10 млн. евро по казус за имот, ползван от страната до 1990 г. и след това отдаден под наем на "Дрезднер банк". Последният договор е от 2000 г. срещу месечен наем от приблизително 90 хиляди евро, въпреки че вече е имало предявени реституционни претенции.

"В резултат на различни действия или по-скоро трябва да кажа на бездействие, включително и от страна на българското посолство в Берлин, ръководено към онзи момент от посланик Меглена Плугчиева, са нанесени сериозни финансови щети на българската държава в размер на 11 млн. 603 хил. 913 евро заедно с 5% лихва върху сумата. Финансовите последици за страната ни са много сериозни, защото тези средства ще бъдат платени от всички български данъкоплатци", заяви по време на парламентарния контрол преди две седмици Румяна Желева.

Въпросният имот бил собственост на германеца Йозеф Вит, който го продал на България, но договорът не е влязъл в сила, тъй като имущество му е национализирано в полза на ГДР. Така България е придобила имота на ул. "Фридрих Щрасе” след сключен договор за покупко-продажба с община Берлин от 8 юни 1951 г. Наследниците на собственика Йозеф Вит предявяват реституционни претенции към имота на 11 септември 1990 г..

Впоследствие страната ни е осъдена да плати над 10 млн. евро за пропуснати ползи при отдаване под наем на сградата на ул. "Фридрих Щрасе” № 62 в Берлин за период от 10 години, считано от 1 юли 1994 г..

Според решението на Върховния съд на Федерална провинция Берлин заплащането на сумата от 10 млн. и 500 хил. евро следва да се извърши до 31 декември 2009 г., а до 16 ноември 2009 г. двете страни трябва писмено да заявят дали приемат предложението за споразумение – заплащането на определената сума.

Плугчиева твърди обаче, че по нейно настояване наемът е събиран в специална сметка, за да може, ако се стигне до този неблагоприятен резултат за българската държава, да не се налага да се вадят суми от бюджета. По думите ѝ е потърсена и най-добрата адвокатска защита.

Другият имотен казус в Берлин е за договори за отдаване под наем на части от сградния комплекс на "Лайпцигер щрасе" 25, който е собственост на България. Желева съобщи, че подпис под контракта е положил тогавашния ръководител на българското дипломатическо бюро в Берлин Петър Феим Чаушев, впоследствие зам.-външен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България