Плугчиева се разграничи от подкрепата на премиера за вицепрезидент в ЕБВР

Плугчиева се разграничи от подкрепата на премиера за вицепрезидент в ЕБВР
Депутатът от БСП Меглена Плугчиева се разграничи от подкрепата на премиера Бойко Борисов, като обясни в четвъртък, че кандидатства за поста вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в лично качество. Преди ден Борисов обяви подкрепата си за бившия вицепремиер в кабинета "Станишев" и остави впечатление, че тя е избор на неговото правителство.

Министър-председателят представи позицията си в контекста на скандала с Румяна Желева и заяви, че подкрепата му за Плугчиева трябва да служи за пример на БСП, които изиграха основна роля в скандала в Брюксел. "Ще се държим като българи", каза тогава Борисов.

Ден след този коментар обаче Плугчиева отхвърли твърденията, че е партийна или правителствена номинацията.

"Премиерът беше информиран лично от мен, благодаря за подкрепата, която получавам на национално ниво“, каза Плугчиева, но обясни, че представителят на България в Съвета на директорите на ЕБВР е Стефка Славова. Славова беше определена за това място с правителствено решение през ноември. Преди нея тази позиция се заемаше от Калин Митрев.

Самата Плугчиева няма да представлява страната, ако заеме вицепрезидентския пост. Процедурата ще приключи след два-три месеца и тогава ще има решение, уточни тя.

По същото време лидерът на СДС Мартин Димитров коментира, че вероятно има сделка за издигането на кандидатурата на Меглена Плугчиева за вицепрезидент на ЕБВР.

"За нас това е неприемливо и необяснимо. Твърдението, че Плугчиева участва в лично качество не е цялата истина", каза Димитров. По думите му тя няма дори и необходимото образование за поста, защото е лесовъд. Той заяви, че подуправителят на БНБ Калин Христов е много по-добра кандидатура за това място.

"Не ми е ясно точно коя част от нейното образование ще бъде полезна в най-голямата европейска финансова институция. Не виждам ползата за България", каза той и припомни, че Плугчиева е била част от проблемите с европейските фондове.

Димитров заяви, че по-големият въпрос е защо Бойко Борисов постфактум подкрепя нейната кандидатура. "Знаем, че тя се подкрепя от президента Първанов", съобщи съпредседателят на Синята коалиция.

Според него подкрепата за Плугчиева е "продължение на странните предложения за назначения на европейско и световно ниво", което не носи престиж на България.

Споделяне

Още от България