Плутон загуби статута си на планета

Плутон загуби статута си на планета

Световният съюз на астрономите реши да отнеме на Плутон статута на планета. До такъв извод стигнаха 2 500 експерти от цял свят, които от десет дни заседават в чешката столица Прага.

Астрономите отхвърлиха предложението Плутон да запази статута си на планета и в “космическия клуб” да бъдат вкарани още три обекта, предаде ББС.

Плутон е смятан за планета от 1930 г., когато е открит за пръв път.

Решението на Световния съюз на астрономите означава, че деветата планета ще трябва да бъде заличена като такава от учебниците и енциклопедиите.

“Осемте планети са Меркурий, Земя, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун”, се посочва в резолюция на съюза, който прие решението чрез гласуване след бурни дебати и разделение на фракции.

Бе отхвърлено предложението броят на планетите в Слънчевата система да бъде увеличен до 12 с включването на астероида Церес (считан за планета през 19 в.), Харон, известен като “луната” на Плутон и още един отдалечен обект, известен като 2003 UB313.

Статутът на Плутон е оспорван от много години, тъй като той се намира твърде далеч и е значително по-малък от осемте останали планети в Слънчевата система.

От началото на 1990-те години астрономите откриха още няколко обекта с размери, съизмерими с тези на Плутон в отдалечена зона на Слънчевата система, наречена Пояс на Кайпер.

Някои астрономи смятат, че Плутон принадлежи към популацията на малките, ледени тела “транс – Нептуни”.

Плутон е с диаметър едва 2,360 км и е твърде различен от повечето известни планети като нашата Земя, Марс, Юпитер, Сатурн и дори Нептун, най-близкия му съсед.

Сега Плутон влиза в новата класификация на “планети джуджета”.

След като бе измерен от космическия телескоп Хабъл, 2003 UB313 беше класифициран като по-голям от Плутон, с диаметър около 3 000 км.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?