По 1 млн. долара компенсации за медсестрите поискаха техни роднини

По 1 млн. долара компенсации за медсестрите поискаха техни роднини

Медиците ни заслужават компенсации, не се ангажираме с конкретна сума, но при всички случаи българските медицински сестри и семействата им трябва да бъдат обезщетени. Това потвърдиха в неделя пред Дарик радио роднини на осъдените в Либия пет български медицински сестри.

Никога не сме говорили за конкретна сума, самите ние не сме обсъждали този въпрос, казаха те и добавиха, че тези обезщетения трябва да са съизмерими с компенсациите, които са получили фамилиите на заразените със СПИН деца в Бенгази. Близо 460 либийски семейства получиха по 1 млн. щатски долара компенсации по-рано тази седмица в сделка за решаване на кризата с българските сестри и палестинския лекар, чиято смъртна присъда бе заменена с доживотен затвор от Висшия съдебен съвет (ВСС) на Либия.

След като България и ЕС отрекоха те са финансирали изплащането на обезщетенията в Либия, еврокомисарят по външните работи Бенита Фереро-Валднер заяви през седмицата, че парите са осигурени от либийското ръководство.

Към момента не е ясно как българската държава реагира на исканията за обезщетения на петте медсестри. Сега вниманието е съсредоточено към уреждане на трансфера им в България, където се очаква да бъдат помилвани.

“Това, което се случва в момента, е, че случаят е изцяло в политическата сфера в Либия”, заяви в неделя пред БНР външният министър Ивайло Калфин.

Сейф ал Ислам, синът на либийския лидер Кадафи, заяви в петък, че очаква до идната сряда медиците да напуснат Либия. Това ще съвпадне с посещението в Триполи на френския президент Никола Саркози.

В неделя Калфин потвърди, че Саркози има готовност да посети Триполи, ако има решение за освобождаване на медиците “или поне яснота, че ще се реши в най-близко бъдеще”.

 “Голямата крачка напред е не само, че излязохме от съдебната процедура, а и че най-лошото беше отменено, но съвсем не е довършена работата. И доколкото това предполага политическо съгласие на либийската страна за екстрадиция, в момента се работи много активно”, каза Калфин, който допълни, че разговаря редовно с външния министър на Либия и с комисар Фереро-Валднер.

“Много важно за нас е Европа да говори с Либия в един и същи глас и да изпраща едни и същи послания. Така че това, което очаквам да се случи, е, първо, да се обсъди и консолидира европейската позиция при тази нова ситуация”, каза Калфин. На започващата в понеделник среща на външните министри на ЕС въпросът с медиците ще бъде разгледан отново. През седмицата либийското ръководство спомена за нови изисквания към ЕС, основно финансови.

Въпреки кризата с българските медици и политически манипулирания процес срещу тях, за който говори българското държавно ръководство, то явно няма опасения за сигурността на останалите 2 000 българи, които работят в Джамахирията. Поне официално не е отправяно такова предупреждение към българските граждани.

Калфин си позволи единствено становището, че при целия глад за медици и в България, и в страните от ЕС, той лично “не може да си обясни техния интерес да работят в Либия”.

“С професията медици има страни, в които мисля, че и по-високи доходи биха имали, отколкото в Либия”, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани