По 1000 длъжници месечно съди “Топлофикация София“

Столичната топлофикация завежда по 1000 съдебни дела срещу длъжници, съобщи в понеделник директорът на дружеството Петко Милевски. По думите му по този начин броят на некоректните платци е намалял.

“Топлофикация София“ се възползва от възможността в Гражданския процесуален кодекс, позволяваща на дружеството да получава почти автоматично срещу длъжниците си т.нар. заповед за изпълнение. Ако клиентът не възрази срещу нея, топлоснабдителят получава издава изпълнителен лист.

Един от основните поводи за възражение е периодът, за който потребителят дължи на енергийното дружество. "Топлофикация" претендира сумите за 5 години назад, въпреки че по закон давността за договори с периодични плащания е три години. Само това възражение е достатъчно, за да вкара потребителя в същински исков процес, чиито разноски ще поеме, ако дължи нещо на "Топлофикация".

Милевски съобщи, че след като през есента Столичната община отново стане собственик на "Топлофикация", ще бъде подготвен пакет от мерки за повишаване на събираемостта на дълговете. Една от тях може да е публичното огласяване на конкретни длъжници. Според Милевски това ще стане, само ако не се нарушават търговска тайна или защитата на лични данни.

Абонатите на дружеството дължат над 510 млн. лв., според обявен при решението за поемане на активите и пасивите на доскоро държавното дружество доклад на зам.-кмета на София Минко Герджиков. Най-много пари на дружеството дължат битовите потребители - над 257 млн. лв

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?