По 1000 лв. над заплатите ще получат 1700 медици в 34 болници и част от спешните екипи

По 1000 лв. над заплатите ще получат 1700 медици в 34 болници и част от спешните екипи

Обещаните от правителството 1000 лева над заплатите за работещите на първа линия в борбата с Covid-19 ще получат 1700 души от 34 лечебни заведения, както и част от заетите в спешната помощ. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в петък.

"Днес ще преведем на всички медицински и немедицински кадри, които са участвали на първа линия и които имат пряко участие по наблюдението, по лечението на хората, които са заболели от коронавирус, да получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лв, което на практика означава, че те ще получат 1537 лв., тъй като ние плащаме данъка и осигурителните вноски", обясни Ананиев.

Той разясни, че допълнителните пари ще получат 1700 души в 34 лечебни заведения. Ако в болница има до 5 заразени, допълнително възнаграждение получават 40 души. Ако болните с Covid-19 са от 5 до 10 - 70 души ще получават допълнителни възнаграждение, а при над 10 болни допълнителното възнаграджение се полага за 100 души.

"Това прави 2.6 млн. лв. Останалите пари до 6 млн. лева или 3.4 млн. лв. ще получат хората, които работят в центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции и Националния център за заразни и паразитни болести", обясни Ананиев.

По думите му с нарастването на броя на болните хората, които получават допълнително възнаграждение ще расте.

"Първо ще получат 34 болници, в които лежи или е лежал през месеца човек с коронавирус", каза Ананиев. Той уточни, че по 1000 лева ще получат медици и друг персонал, които работят на входа на приемното отделение, в интензивните отделения, лабораториите в които изследват в звената, където изследват хората и др. В спешната помощ условието за да получат допълнителни пари е да са работили поне 12 часа и то пряко с наблюдението и лечението на болен с коронавирус.

Разпределението, което не обхваща всички работещи в обгрижващите болни с Covid-19 отделения и звена, вече провокира недоволство сред заетите в системата. Причината е, че не всички, изложени на риск, ще получават допълнителни пари, а само най-пряко контактуващите със заразени.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?