По 1650 лева от бордове вземали в транспортното министерство

Представители на транспортното министерство в бордове на дружества са вземали по 1650 лева месечно. Хората на министерството на енергетиката пък вземали между 196 и 700 лева от участието си в управителни съвети. Това обяви днес депутатката от НДСВ Румяна Георгиева, която представи на журналисти информацията, получена от министерствата в отговор на нейното питане дали са изпълнили заповедта на НДСВ депутатите да ограничат до един борд участието на своите служители и до две минимални заплати тяхното възнаграждение за тази работа.

Парламентаристката обясни, че транспортният министър Пламен Петров все пак е предприел действия за ограничаване на възнагражденията, получавани от негови служители, за разлика от голяма част от другите министри. В отговора си икономическият министър Николай Василев я информирал, че преди няколко дни е внесъл предложение за промени в правилника на МС, уреждащ възнагражденията на чиновниците, участващи в бордове. Според измененията заплатите ще бъдат намалени до две минимални, за участие във втори борд възнаграждение няма да се полага, ще се въведе и принципът на конкурсното начало при избора на представители на държавата.

Василев също така я уведомил, че до края на февруари една трета от служителите на Министерството на икономиката, които са в управителни съвети, са се простили с високите възнаграждения и в момента получават по две минимални.

Георгиева се оплака от отговора на Божидар Финков, от който ставало ясно, че и тримата зам.-министри на здравеопазването продължават да участват в повече от един борд. Както и да получават високи заплати, в това число и от болници, които са на загуба и със средна заплата за медицинския персонал 326 лева. В отговора си Финков посочил, че възнагражденията на представителите на Министерството на здравеопазването се определят въз основа на сега действащото законодателство, заради което нямало да намали възнагражденията. В по два борда са още зам.-министрите на транспорта и икономиката Златолина Мукова и Милен Керемедчиев.

Георгиева е попитала и петима министри дали техни служители участват в бордове на частни фирми, на какво основание са там и по какъв начин се контролира дейността им. Този въпрос е зададен към министрите на транспорта, икономиката, регионалното развитие, здравеопазването и държавната администрация. Има такива случаи, съобщи депутатката, но отказа подробности преди да е получила отговорите на министрите. Това трябва да стане този или най-късно следващия петък.

Споделяне

Още от България