По 237 евро ще вземат производителите на захар за отказан тон от квотите си

По 237 евро ще вземат производителите на захар за отказан тон от квотите си

За пазарната 2008—2009 година производителите на захар ще получат допълнителни средства в размер на 237.5 евро за всеки отказан тон от полагаемата им се квота, решиха в сряда министрите на земеделието на Европейския съюз. Те подкрепиха мерки за преструктуриране на сектора на захарта, за да се намали производството на сладкия продукт.

Реформата на този пазар се провежда от 2006 г., когато на производителите, които няма да бъдат конкурентоспособни при новите по–ниски цени, се предложиха финансови стимули, за да напуснат сектора. Очакванията обаче се разминаха с действителността и през миналата и тази година са отказани много по–малко квоти от очакваното и това наложи новата промяна.

Така вече производителите на захарно цвекло ще имат правото да поискат директно да откажат квота, в рамките на 10 процента от квотата за предприятие. За намалените количества ще се дават допълнителните средства.

Предвидени са плащания със задна дата, за да не се ощетяват тези, които вече са се отказали от квотите си, съобщиха от Европейската комисия.

Нов елемент е възможността производителите на захарно цвекло да кандидатстват пряко за помощ от фонда за преструктуриране в рамките на определен лимит. Като допълнителен стимул за участието на компаниите, тези, които откажат определена част от квотата си за 2008—2009 г., ще бъдат освободени от плащане на такса за преструктуриране върху тази част от квотата си, която е била превантивно изтеглена през пазарната 2007—2008 година.

Комисията смята, че направените промени би трябвало да доведат до отказ от около 3,8 милиона тона захарна квота, в допълнение към отказаните досега 2,2 милиона тона. Ако до 2010 г. не са отказани достатъчно квоти, Комисията ще въведе задължително намаляване на квотите. Нивото на това задължително намаляване ще варира, в зависимост от това колко квоти е отказала всяка държава–членка съгласно схемата за преструктуриране.
"Вярвам, че одобрените днес промени ще насърчат много повече компании да откажат квоти. Призовавам ги да се възползват от тази възможност. С падането на цената ситуацията ще става по–трудна. А след 2010 г. няма да има средства за подпомагане на производителите, които трябва да се оттеглят“, заяви Мариан Фишер Боел, комисар по земеделието и развитието на селските райони.

Споделяне

Още от Бизнес