По 33 хил. лв. допълнително взели 12 общинари в София през 2011 г.

Парите са възнаграждение за неизпълнения годишен приватизационен план

По 33 хил. лв. допълнително взели 12 общинари в София през 2011 г.

Докато депутатите замразяват заплатите си на нивото от 2009 г., столичните общински съветници се готвят да си вдигнат допълнителните хонорари, получавани от участие в Надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП). Това става, въпреки че планът за приватизация е изпълнен само наполовина, става ясно от отчета за 2011 г., който заедно с годишния план за 2012 г. предстои да бъде одобрен в четвъртък.

За миналата година 9 общински съветника и трима служители от столичната администрацията, всичките членове на Надзорния съвет на СОАП са взели средно близо 33 хил. лв. допълнително през миналата година. Общо са им били изплатени 393 041 лв., като заедно със заплатите на останалите служители на СОАП на практика една четвърт от постъпилите приходи от продажба на общинско имущество са отишли за издръжка на чиновници.

Въпреки лошите резултати и неизпълнението на заложения план за миналата година, за 2012 г. съветниците планират да увеличат допълнителните си възнаграждения от СОАП, става ясно от плана им за 2012 г.

Облагодетелстваните

По 2700 лв. средно над заплатата си са взели съветниците от ГЕРБ - Валя Чилова, Радослав Тошев, Татяна Георгиева, Мита Георгиева, от Синята коалиция – Стефан Иванов и Петър Москов и от БСП – Христофор Христов и Калоян Паргов. Отделно общинските съветници получават заплата, която варира месечно от 400 до 450 лв. Някои от тях работят и на други места.

Зам-кметът по правните въпроси Юлия Ненкова, секретарят на Столична община Ралица Стоянова и административният секретар на Столичният общински съвет (СОС) Никола Касабов са останалите трима получили допълнително по 2700 лв. от СОАП през миналата година. Тримата отделно получават заплата от Столична община, която е средно около 1500 – 1600 лв.

В месеца надзорният съвет на СОАП заседава около четири пъти – по веднъж в седмицата в рамките на три до пет часа. Това означава, че за един ден работа 12-те общинари са получавали по 675 лв.

Възнаграждението на надзорниците през 2011 г. е било 300% от средната работна заплата в СОАП. За 2012 г. обаче новият 12-членен Надзорен съвет на СОАП си вдига хонорарите и ще получава по 350% от средната заплата, става ясно от отчетите. Повишението на заплатите е на фона на планираните почти същите приходи от приватизация – близо 11 млн. лв.

От по-високите заплати ще се възползват съветниците от ГЕРБ Валя Чилова, Искра Ангелова, Татяна Георгиева, Николай Стойнев и Радослав Тошев, от БСП – Калоян Паргов, Жельо Бойчев и Румен Георгиев и Петър Москов от ДСБ. Останалите три места са за зам.-кмета по правните въпроси Юлия Ненкова, секретаря на общината Ралица Стоянова и директора на дирекция “Социални дейности” Минка Владимирова. Те бяха избрани от СОС в края на миналата година.

Отделно през миналата година на работещите в СОАП са платени заплати и осигуровки за близо 900 хил. лв., показва още отчетът. За правни анализи, приватизационни оценки и реклама са похарчени около 200 хил. лв. или общо разходите за издръжка на СОАП са били 1.6 млн. лв.

Наполовина изпълнен план

В същото време приходите от приватизация възлизат на 5.8 млн. лв. при планирани 10 млн. лв. през 2011 г.

На практика едва всеки пети търг се е оказал успешен. От 267 проведени търгове само 54 са приключили със сключване на приватизационен договор. Средствата са основно от продажби на трафопостове, малки помещения и един по-голям терен. За сравнение в пиковите 2005 г. и 2007 г. успешните търгове са над две трети от всички проведени.

От търговските дружества, в които общината има акции, единствената сключена сделка през миналата година е за 25% от капитала на “Фина механика” за 35 000 лв.

За лошите резултати е виновна кризата, която е довела до по-малка инвестиционна активност и спад на цените на имотите с 30%, става ясно от отчета.

Въпреки че се отчита, че неблагоприятната икономическа ситуация ще продължи и през тази година, това не пречи на съветниците да залагат план от близо 11 млн. лв. Най-вероятно и той няма да бъде изпълнен, защото в плана им за продажби не са включени никакви атрактивни имоти.

На практика изпълнението на годишния план на СОАП става заложник на сключването на една, две големи сделки, които ако не се осъществят, може и изобщо да не бъде изпълнен, става ясно от отчета. Причината според съветници е, че атрактивните имоти се продават от Столична община, където няма достатъчно публичност.

Това на практика поставя въпроса, какъв е смисълът от съществуването на СОАП, след като същата дейност се върши паралелно и от общинската администрация. Логичното обяснение е да осигурим допълнителни заплати на верните партийни кадри.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?