По 5000 обаждания от измамници са регистрирани на ден

По 5000 обаждания от измамници са регистрирани на ден

До 5 000 обаждания с цел измама са регистрирани на ден. В началото на годината само един от телекомите у нас е регистрирал 77 хил. подобни позвънявания за месеца. Това съобщи началникът на сектор "Измами" в националната полиция Златка Падинкова. Тя обясни, че от началото на годината МВР е започнало кампания заедно с мобилните оператори и в момента броят на обажданията е сведен до около 200 на ден.

"В момента изключително много са спаднали. През септември те са малко над 4000 позвънявания с цел измама, като на ден са сведени до под 200. А преди да започнем тази кампания бяха понякога над 5 хил. позвънявания", заяви Падинкова пред Нова телевизия.

Въпреки кампанията на МВР и акциите и заканите на заместник-главния прокурор Иван Гешев, измамите продължават. Преди дни възрастни хора от петричкото село Марино поле дадоха на измамници 30 хил. лв. Пред Нова телевизия те разказаха, че непознат мъж им се представил за "майор" от полицията (в МВР подобни чинове няма повече от 10 години) и ги накарал да оставят парите в найлонов плик зад автобусна спирка.

"Измамниците вече са измислили различни схеми – карат възрастните хора да потопят във вода техните телефони, има други хора, които ги карат да си закупят мобилни телефони, защото в много от случаите възрастните хора са извеждани от къщи, т.е. измамата стартира на стационарния телефон, но продължава на мобилния. Карат ги да отидат в друго населено място, включително имаме случаи, в които жертви отиват в Румъния и там оставят парите", обясни Падинкова.

Тактика на телефонните измамници още е да се обаждат от Румъния с карти от тамошните оператори. За покупка на предплатени услуги там не се изисква регистрация както у нас и затова е много по-трудно обажданията да бъдат проследени.

През последните няколко месеца МВР се активизира срещу телефонните измамници. През април бе арестувана престъпна група от Горна Оряховица, а преди няколко дни – от Ветово. Кандидатът за главен прокурор Гешев обяви, че работата по тези престъпления ще бъде приоритет.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?