По 600 000 чуждестранни студенти годишно във Великобритания след 2020 г.

Тереза Мей пред парламента в Лондон.

Министърката на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей предупреди, че между 2020 и 2030 г. в страната ще пристигат по 600 000 чуждестранни студенти годишно, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА във вторник.

Мей прогнозира това число в изказване, в което защити плановете си да връща обратно дипломирани студенти от държави извън ЕС, когато завършат следването си. Изявлението на британската вътрешна министърка дойде след като изтъкнати представители на бизнес средите оспориха плановете на правителството да принуждава дипломираните в страната студенти да я напускат след края на следването си, за да кандидатстват за нов тип виза.

Тереза Мей настоя, че промените в имиграционната система ще продължат да гарантират, че най-добрите студенти ще бъдат приемани във Великобритания. Тя заяви, че новите правила са необходими, защото проучванията са показали, че всяка година десетки хиляди студенти остават в страната след като са завършили курса си на обучение.

Инициативата на Мей, която цели да привлече гласовете на десните избиратели, бе разкритикувана от лейбъристите, които изтъкнаха, че чуждестранните студенти донасят "милиарди лири инвестиции" във Великобритания, отбелязва "Дейли телеграф".

Скок до 600 000 студенти годишно би било значително увеличаване в сравнение със сегашните числа. За учебната 2011-2012 г. чуждестранните студенти са били 311 800, а в предишната учебна година са били 307 2051 сочат официални данни.

Министърът на бизнеса, иновациите и професионалното обучение Винс Кейбъл предупреди, че общественият дебат за имиграцията може да навреди на "икономически ценното" назначаване на студенти от чужбина във Великобритания.

Изобретателят и предприемач сър Джеймс Дайсън отбеляза, че политиката на Тереза Мей цели да спечели гласове на избори в краткосрочен план, но подчерта, че тя ще навреди на националната икономика.

"Дайте им нашите познания, позволете им да развият своите и им позволете да ги приложат тук, у нас. Техните идеи и изобретателност ще създадат технологии, които ще се изнасят по цял свят", написа той в статия.

Тереза Мей, която е смятана за потенциален бъдещ лидер на Консервативната партия заяви, че правителството не поставя ограничения на броя на хората, които идват да следват във Великобритания, и отбеляза, че кандидатите за студентска виза са се увеличили с 2 процента през учебната 2013-2014 г.

"Трябва да обърнем внимание, че според последното проучване за една година са дошли 121 000 студенти от чужбина, а само 50 000 са напуснали страната през тази година. Числата сочат, че между 2020 и 2030 г. в страната ще идват по 600 000 чуждестранни студенти годишно", посочи британската министърка на вътрешните работи пред парламента.

Споделяне

Още от Европа