По данни на разузнаването Русия пак се меси в изборите в САЩ

По данни на разузнаването Русия пак се меси в изборите в САЩ

Високопоставени представители на американското разузнаване са предупредили миналата седмица членове на Камарата на представителите, че Русия се меси в кампанията за президентските избори в САЩ през ноември в полза на преизбирането на Доналд Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс".

Американският всекидневник се позовава на петима души, запознати с въпроса.

Според "Ню Йорк таймс" представителите на разузнаването са уведомили конгресмените за това на закрит брифинг на 13 февруари в комисията по разузнаването към Камарата на представителите.

Разкриването на тази информация пред Конгреса ядосало Тръмп, който се е оплакал, че демократите ще я използват срещу него. Още на следващия ден президентът на САЩ смъмрил изпълняващия длъжността директор на националното разузнаване Джоузеф Макгуайър, че е допуснал подобно нещо.

Тръмп бил особено подразнен от това, че на брифинга присъствал конгресменът демократ от Калифорния Адам Шиф, ръководил процедурата по импийчмънт срещу него.

Въпреки че служители на американското разузнаване са предупреждавали и преди законодателите, че Русия продължава да се меси в предизборната кампания, брифингът миналата седмица е съдържал нови сведения - че Русия ще се опита да повлияе както на самите избори през ноември, така и на първичните избори на Демократическата партия.

В сряда Тръмп съобщи, че заменя Макгуайър с настоящия посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел, който е особено ревностен негов поддръжник.

В отговор на появили се предположения, че брифингът в комисията по разузнаването към долната камара на Конгреса е изиграл известна роля за тази промяна, двама представители на правителството заявиха, че става дума за съвпадение във времето. Те обясниха, че в администрацията на президента се е обсъждала възможността Гренел да поеме нови функции и че Тръмп никога не е имал сходство в разбиранията с Макгуайър.

Кремъл със съжаление очаква, че с наближаването на президентските избори в САЩ през ноември ще се появяват все повече параноидни съобщения, че Русия уж се опитвала да се меси в изборния процес, заяви днес пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, по повод публикацията в "Ню Йорк таймс".

Тези "параноидни съобщения (. . .) естествено нямат нищо общо с истината", каза говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят