По делата ще ги познаем, а не по партиите

По делата ще ги познаем, а не по партиите

В момента, в който се появи на българска територия голям енергиен проект, политическата класа се разтърчава по телевизионните студия и започва да се вайка с патоса на разтревожена госпожица. Никой не се сеща, или обикновено това става твърде късно, да се обърне към експертите, които познават пазарите, технологиите и световните тенденции. Изисква се съвсем малко трудолюбие и по-малко самолюбие.

 

Обърнете внимание кой се изказва против проекта за 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй“ - специалистът по математика и вътрешна сигурност Румен Петков, историкът Георги Първанов, пожарникарят д-р Бойко Борисов и изключението Румен Овчаров, който стана известен с непрозрачните газови договори и неуспеха си да построи АЕЦ "Белене“. Изненада в имената може да има само за американците и това е името на Бойко Борисов, защото те си мислят, че той е техен съюзник и му организират екскурзии до Вашингтон. Но е видно, че за нещата, които трансформират България, почти винаги той си държи на Москва. На тези, на които подарява кученце, там му е и сърцето - Доган и Путин имат, но Обама още не!

 

Но да бъдем сериозни, в полза на проекта се изказват енергетици, включително действащия мениджмънт на АЕЦ "Козлодуй“, в лицето на Иван Генов, Александър Николов, Валентин Илиев, Иван Андреев и т.н. Имам доверие на последните, защото те денонощно осигуряват светлината в дома ми и сигурността на детето ми. Нали правите разликата? Вторите са свикнали да носят отговорност и за думите, и за действията си. Първите изхарчиха милиард и половина за един гьол и избягват да си спомнят за това.

 

Аз все още се интересувам какво пише в анексите сключвани с руската страна за "Белене“ от НЕК. Все още чакам отговор защо продължаваха плащания, след спирането на проекта. Докога в съзнанието на българските граждани ще се натрапва лъжата, че с проекта "Южен ПоРок“ се задоволяват руските енергийни интереси, а с този на "Уестингхаус“ - тези на американците? И като направим и двата, ще ни аплодират съвместно. Кога на масата ще бъде поставен въпроса какъв е българският интерес?

 

Ето една проста и лесна за разбиране разлика между двата проекта: в случая с "Южен поток“ отдаваме българска територия на чужда страна, за да построи транспортен коридор, наполовина с наши пари, по който да превозва само собствената си стока. В другия случай изграждаме собствена, българска генерираща мощност. В първия случай, няма да получаваме дори транзитни такси в продължение на 22 години, заради това, че някой иска да мине през нас и си е начислил многократно завишена стойност, във втория случай сумата се отпуска от банка, която би дала 4 милиарда евро само ако е убедена от кандидатите, че проектът е печеливш. В цивилизования свят няма банка, която би дала толкова доверие, ако не е сигурна в ефекта (не говоря за имперски банкови институции, обслужващи Путин)!

 

Ето тук се появява още един голям проблем за част от българската политическа класа: тъй като проектът за 7-ми блок ще бъде банкируем, от него няма да може да се краде. Друга голяма разлика е, че единият проект ни прави още по-зависими и съучастници в рекета срещу Украйна, докато другият осигурява за първи път тъй необходимата ни диверсификация на източници и технологии, което означава стъпка в посока на независимостта на България. В единия случай говорим за споделена собственост, в другия - за българска.

 

Поредно доказателство за разлика в подхода е публикуването през миналата седмица на договора от страна на АЕЦ "Козлодуй", със съгласието (нали никой няма съмнения в това) на американската страна. Очаквам публикуването на договорите с "Газпром“ и анексите с "Росатом“ и дъщерните фирми от някое смело правителство.

 

Сега е време за малко цифри, за които предупреждавам, че са публични! Договор от тази година на "Росатом“ с Унгария за строеж на два реактора по 1200 МВТ от поколение 3: цена 12.5 милиарда евро. Това в комбинация с държавна гаранция от 10 милиарда евро. За сравнение: 7-ми блок в „Козлодуй“, пак от 2014, един реактор 1145 МВТ от поколение 3+ - по-малко от 4 милиарда евро (тук обръщам доларите в евро за да е коректно сравнението). И това - без да са дискутирани държавни гаранции за България.

 

Сега да ви върна назад във времето: два реактора за "Белене“ по 1040 МВТ, но от старите 2+, според оценката на HSBC Великобритания и на RWE Германия, струваха над 10 милиарда евро. Като тук изобщо не искам да влизам в детайлите, колко по принцип по-изгодно е да строиш два реактора заедно, вместо един... Единственият извод е, че дори и само един, с най-модерната технология в света, е с 50% по-изгоден от единия блок с релевантна мощност в Унгария.

 

За пореден път сме свидетели, че професионалистите от АЕЦ "Козлодуй“ си разбират от работата и можем да им се доверим. Дано не ги уволнят заради това поредните партийни секретари. Близко е до ума, че когато един реактор струва толкова по-евтино и цената на тока, който ще произвежда, ще е по-ниска. На всички, които се чудят ще ни трябва ли нова мощност, трябва да знаят, че консумацията ни се е увеличила само през тази топла година с 3%, което е знак за ръст в икономиката ни. Предстои ни затваряне на хиляди мегавати стари мощности, които произвеждат по-скъп ток, а този реактор ще влезе в паралел в най-добрия случай през 2024 година.

 

По делата ще ги познаем, но не по съдебните. На арбитражното дело с руснаците в Париж, този който нареди плащане на над 300 милиона по анекс за Белене, чрез тогавашния шеф на НЕК - Симеон Дянков се спаси, като малък "Сноудън" в Москва и отказва да се яви на делото, за да защити българските интереси. Важно е и днешните, и утрешните управляващи да знаят, че делата им се виждат и те остават, а не думите. Защото и горното лице щеше да "пляска руснаците", но веднага реши, че е по-добре да се храни от ръката им. Докато са български политици и се хранят от нашите данъци, моля никой да не ме убеждава, че е по-добре да карам Москвич на двойно по-висока цена, отколкото последен модел на БМВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Какво очаквате да свърши служебното правителство?